Nagyvilág

Börtönbe küldenék Berlusconit

Ötéves börtönbüntetés kért Silvio Berlusconira egy milánói ügyész szerdán a volt kormányfő vesztegetési ügyében, amelyben várhatóan a nyár derekáig megszülethet az ítélet.

A vád szerint David Mills brit ügyvéd 600 ezer dollár fejében 1996-ban hamis tanúvallomást tett két olaszországi perben, amelyekben Berlusconit korrupcióval vádolták. Az első eljárásban, az All Iberian névvel ismert perben azzal vádolták Berlusconit, hogy ezen az offshore cégen keresztül törvénytelenül finanszírozta a Bettino Craxi vezette szocialista pártot.

A másik perben Berlusconit a pénzügyőrség megvesztegetésével vádolták. Bizonyítékok hiányában, illetve Mills vallomásával mindkét per eredménytelenül zárult. A kudarchoz az is hozzájárult, hogy az ítélet idején már a miniszterelnöki székben ülő Berlusconi a büntető törvénykönyv módosításával enyhítette az adócsalás büntetőjogi következményeit.

Millst hamis tanúzásért 2010-ben elítélték, de az olasz semmítőszék az ítéletet elévülés miatt hatályon kívül helyezte. A most zajló Berlusconi-perben ismét meghallgatott brit ügyvéd azt hangoztatta, hogy a pénz nem Berlusconitól érkezett. A 600 ezer dollárt állítása szerint egy nápolyi örökségi ügyben kapta. A Londonból videón keresztül nyilatkozó Mills a meghallgatás során kétszer rosszul lett, és megszakította vallomását.

Fabio De Pasquale szerdai vádbeszédében egyértelműen az exkormányfő bűnösségét hangoztatta, azt állítva, hogy annak idején a védelem bizonyítékok hamisításával – különböző leveleket gyártott, illetve írt át – próbálkozott, ezért végződött kudarccal két korábbi eljárás. Az ügyész szerint Mills kétségtelenül azért tett hamis vallomást, hogy megvédje Berlusconit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik