Nagyvilág

Lövedéket küldtek a “Papinak”

Tíz darab, pisztolylövedékeket tartalmazó borítékot találtak Olaszországban, amelyet Mario Monti miniszterelnöknek, elődjének, Silvio Berlusconinak, valamint egyes napilapok főszerkesztőinek címeztek.

A leveleket a dél-olaszországi Lamezia Terme városának postahivatala fülelte le. A politikusok és az olasz napilapok főszerkesztői címére feladott borítékokban más és más kaliberű lövedékek voltak a Movimenti Armati Proletari (Fegyveres Proletár Mozgalmaz) elnevezésű szélsőbaloldali szervezet halálos fenyegetést tartalmazó röpirataival. A Monti nevére szóló borítékban egy 9 kaliberű lövedék volt, Berlusconiéban 7.56-ös.

Fenyegető üzenet

A Digos terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság órákon keresztül vizsgálta át a karácsonyi levélforgalmat és ellenőrzést tartottak a szintén gyanús feladványokat jelző bolognai postaközpontban is. A borítékok címzettjei között szerepelt továbbá Elsa Fornero, a Monti-kormány jóléti minisztere, Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke és öt, jobb- és baloldali napilap, a Corriere della Sera, La Repubblica, Libero, La Padania, Il Tempo főszerkesztője.

A lövedékeket a Movimenti Armati Proletari (Fegyveres Proletár Mozgalmak) elnevezésű szélsőbaloldali szervezet halálos fenyegetést tartalmazó röpirata kísérte. Sajtóértesülések szerint a szöveg a római parlamentben ma szavazáson levő megszorító csomag módosítását követelte. “Máskülönben mind megfizettek érte. Eltalálunk benneteket, az utolsó csepp vérig harc lesz. Ólomból nincs hiány és most érkezik a TNT az arab barátoktól. A költségvetés elkészült, kész a temetésetek is. Rómában találkozunk” – írta az újabb merényletekre utaló szélsőbaloldali szervezet.

Levélbomba-hullám

Egy héttel ezelőtt az adóhivatal egyik irodájában robbant levélbomba, míg a hét elején Paola Severino igazságügy-miniszter kapott lövedékeket és egy fenyegető üzenetet tartalmazó borítékot a komoly államháztartási gondokkal küzdő Olaszországban.

A levélbomba-hullám miatt az olasz posta szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik