Nagyvilág

Dinoszaurusz-csontok egy szeméttelepen

Az őslények maradványaira egy dél-lengyelországi szeméttelepnél bukkantak ifjú kutatók. A feltárásban a telepen dolgozó munkagépek is segítenek. A kutatókat csak a lelőhely jellegzetes szaga zavarja.

Ifjú lengyel kutatók dinoszauruszok maradványaira bukkantak a sziléziai vajdaságban fekvő Zawiercie egy szeméttelepének közelében – adta hírül a hét végén a lengyel közszolgálati média.

A Sziléziai Egyetem diákjai és munkatársai több éve vizsgálják a hulladéktelep környékét, tavaly egy növényevő prosauropoda lábnyomát tárták fel, idén pedig egy dicynodonta csigolyáit és egy ragadozó dinoszaurusz fogát találták meg. Felfedezéseik azt bizonyítják, hogy a környéket 200 millió éve őshüllők lakták.

A lengyel közszolgálati rádió szombati beszámolója szerint a kutatásokat megkönnyíti, hogy a szeméttelepen dolgozó nehézgépek dinoszaurusz-maradványokat is a felszínre hoznak. Mint a helyszínen kutató paleontológusok, geológusok és geofizikusok elárulták, csak a lelőhely jellegzetes szaga zavarja őket.

A vajdaság területén az utóbbi években több őshüllőmaradványt fedeztek fel. Jaworzno környékén például 240-245 millió éves nothosaurus-csontokat találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik