Nagyvilág

Visszautasíthatja a kegyelmet az oregoni halálraítélt

Bírósági döntés értelmében visszautasíthatja egy - a rá kiszabott halálbüntetés végrehajtását sürgető - oregoni rab az állam kormányzójának e téren hirdetett általános kegyelmét.

Timothy Alexander körzeti bíró helyi idő szerint pénteken úgy határozott, hogy az emberölés miatt elítélt Gary Haugennek nem muszáj elfogadnia John Kitzhaber kormányzó döntését a halálbüntetések felfüggesztéséről. A kormányzó hivatala jelezte, minden bizonnyal fellebbezni fog az ítélettel szemben, mert az korlátozza a politikus hatalmát.

Az 50 éves Haugen tavaly kijelentette: önként lemond a kivégzését akár évekkel elhalasztó fellebbezésekről, és sürgette a rá kiszabott halálbüntetés végrehajtását. Mindezzel a szerinte rossz igazságszolgáltatási rendszer ellen tiltakozik.
A kormányzó azonban ellenzi a halálbüntetést, és kijelentette, hogy az ő hivatali idejében egy embert sem fognak kivégezni. Hetekkel azelőtt, hogy Haugenre tavaly decemberben injekció általi kivégzés várt, John Kitzhaber rendeletet bocsátott ki, amellyel mandátuma hátralévő idejére elejét vette a halálos ítéletek végrehajtásának. A politikus terminusa 2015 januárjában jár le, így rendelete legalább addig érvényben van.

Csorbul a hatalom

Az Alexander bíró által meghozott döntés egyes felfogások szerint azonban korlátozza a kormányzó hatalmát. “Bízunk abban, hogy fenntartják a kormányzó autoritását. Áttekintjük az ügyet, és valószínűleg fellebbezünk” – fogalmazott Kitzhaber szóvivője.

A bíró kijelentette: amint véglegessé válik az ítélet, meghallgatást tűznek ki, hogy kijelöljék a kivégzés időpontját. Timothy Alexander kifejtette: sok tekintetben egyetért a kormányzónak a halálbüntetéssel szemben táplált aggályaival, ugyanakkor rávilágított, hogy magasabb szintű bíróságok döntései Haugen álláspontját támasztják alá.

Kegy vagy szívesség

Az elítélt ügyvédje szerint a kormányzó határozata a halálbüntetés felfüggesztéséről érvénytelen, mert lejár azon a napon, amikor John Kitzhaber távozik hivatalából. Ez pedig bármikor bekövetkezhet, nincs meghatározott napja. Harrison Lotto emellett hozzátette, a kegyelem “kegy vagy szívesség”, amelyet el lehet utasítani.

A bíró azonban nem ezt az érvelést elfogadva hozta meg döntését, mint mondta, Kitzhaber határozatának nem kell lejárnia egy meghatározott napon. Ehelyett úgy vélekedett, hogy korábbi esetek alapozzák meg Haugennek a kegyelem elutasításához való jogát.

Kettőt ölt

Haugen életfogytig tartó büntetését töltötte egykori barátnője anyjának 1981-es meggyilkolásáért, amikor 2003-ban halálra ítélték egy rabtársa megöléséért.

A kormányzó leszögezte, hogy nem érez együtt az elítélttel, de ellenzi a kivégzést. Mint mondta, a szabadulás lehetősége nélküli életfogytiglani büntetés pártján áll.

Oregonban referendumon már kétszer hatályon kívül helyezték, majd kétszer visszaszavazták a halálbüntetést, legutóbb 1984-ben. A nyugati parti államban az utóbbi 49 évben két kivégzésre került sor, mindkettőre Kitzhaber első kormányzósága alatt, 1996-ban és 1997-ben. Mindkét rab lemondott a fellebbezés lehetőségeiről, és sürgette a kivégzést. A kormányzó tavaly úgy fogalmazott, rég megbánta, hogy nem vette elejét büntetésük végrehajtásának. Az állam börtöneiben 36 olyan rab van, akire halálbüntetést szabtak ki.

Az Egyesült Államok tagállamai közül 16-ban és Washington D.C-ben nincs halálbüntetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik