Nagyvilág

Gyanús rákos megbetegedések egy iraki városban

Bászra rom (bászra, rom, gyerekek, )
Bászra rom (bászra, rom, gyerekek, )

Jelentősen megemelkedett a rákos esetek száma a gyerekek közt Bászrában, az amerikai invázió után. Az orvosok radioaktív anyagokra, pontosabban urántartalmú amerikai bombákra gyanakszanak. Hivatalos vizsgálat nem indult, az orvosoknak pedig tiltják, hogy erről beszéljenek.

Az iraki városban megháromszorozódott a rákos megbetegedések száma – írta a belga De Standaard napilap hétfői internetes kiadása. A lap idézi a bászrai rákközpont vezetőjét, aki elsőként fordult a nyilvánossághoz a megbetegedések számának állandó, aggasztó megugrása miatt. Az orvos arról számolt be, hogy minden hónapban 10-12 új rákos esetet jelentenek a gyermekek körében, továbbá feltűnően sok a súlyos rendellenességgel születő csecsemő.

A hatóságok nem indítanak vizsgálatot, így nehéz felderíteni az okokat. Mivel különösen sok a leukémiában és csontvelőrákban megbetegedettek száma, radioaktív sugárzásra gyanakszanak, amit összefüggésbe hoznak azzal, hogy Bászrára alacsony dúsítású uránt tartalmazó bombákat dobtak le.

Tudományosan nem bizonyított, hogy ez a fajta urán rákot okozhat. Ugyanakkor már 2003-ban is figyelmeztették az amerikai katonákat, hogy kerüljék a bombázott helyszíneket. Bászrában sok a kilőtt, elhagyott páncélos, különösen a szegények lakta környékeken található nagy számú roncs.

Dzsavad al-Ali gyermekorvos – aki ugyancsak rákspecialista – a belga lapnak elmondta: a kórház vezetése tiltja, hogy nyilatkozzanak a rákos megbetegedésekről. Amennyiben kimutatnák, hogy az alacsony dúsítású uránt tartalmazó páncélzat rákkeltő, akkor felmerülhet a britek és amerikaiak felelőssége, és kártérítést követelhetnek tőlük. Az orvos szerint a bagdadi vezetés ezt ugyanakkor el akarja kerülni, érdeke ugyanis a jó viszony fenntartása.

Huszám Szalih gyerekorvos a pontos adatok hiányára utalt. A kórházak ismerik ugyan saját pácienseik adatait, de a statisztikákat nem összesítik, és “még azt sem tudják, mennyi Bászra lakossága”. Szalih felhívta a figyelmet a fogyatékos újszülöttek számának növekedésére, és úgy vélte: a hatóságokat ez még a rákos betegségeknél is kevésbé izgatja. A következmény: sok orvos távozott, vannak, akik a kilátástalan helyzet miatt Iraknak is hátat fordítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik