Nagyvilág

Elkészült az Air France-katasztrófáról szóló jelentés

air france (air france)
air france (air france)

Emberi és műszaki hiba is közrejátszott abban, hogy 2009 nyarán az Atlanti-óceánba zuhant az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó repülőgépe – állapították meg igazságügyi szakértők.

A francia AFP hírügynökségnek a vizsgálat eredményét ismerő forrás úgy nyilatkozott: a pilóták nem jutottak hozzá a szükséges információkhoz, mert a repülő sebességét mérő Pitot-szondák meghibásodtak. Emellett a személyzet sem megfelelően reagált.

A repülőgépen utazó mind a 228 ember szörnyethalt – köztük négy magyar –, amikor az Air France Rióból Párizsba tartó Airbus A330-as repülőgépe az Atlanti-óceánba zuhant. Ez volt a francia légiközlekedés történetének legtöbb halálos áldozatot követelő katasztrófája.

Az igazságügyi szakértők által összeállított 356 oldalas jelentés mintegy 20 következtetést tartalmaz. Többek közt megállapítja, hogy a repülőgép sebességét mérő Pitot-szondák eljegesedtek, ezért a pilóták ellentmondásos adatokkal rendelkeztek arról, hogy milyen gyorsan is repülnek.

A szakértők azt is megállapítják, hogy nem volt megfelelő vészhelyzeti eljárás erre az esetre, a pilóták helyzetét pedig tovább nehezítették a kedvezőtlen repülési körülmények, például az, hogy sötétben turbulenciába kerültek, és az óceán fölött éjszaka semmilyen vizuális tájékozódási pont nem állt rendelkezésükre.

A jelentés rámutat, hogy a gép kapitánya nem látta el megfelelően parancsnoki feladatait, sőt „akadályozta a másodpilótát abban, hogy megfelelően döntsön”.

Az igazságügyi jelentés tartalma egy nappal azelőtt szivárgott ki, hogy a francia légiközlekedés-biztonsági hatóság (BEA) nyilvánosságra hozza a maga végső jelentését a három évvel ezelőtti repülőgép-szerencsétlenségről. Az igazságügyi szakértők most elkészült jelentését július 10-én vehetik kézhez az áldozatok családtagjai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik