Nagyvilág

Újabb per a lezuhant Concorde ügyében

Tizenkét évvel a baleset után újra elővették a 113 halálos áldozattal járó tragédiát egy francia bíróságon.

Az Air France francia légitársaság egyik Concorde típusú utasszállító gépe 2000. július 25-én zuhant le, nem sokkal azután, hogy felszállt a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről. A gép, amelynek baloldali hajtóműve a felszálláskor kigyulladt, egy szállodára zuhant Párizs Gonesse nevű elővárosában. A becsapódást a gép fedélzetén lévő 109 ember közül senki sem élte túl. A szállodában négy ember vesztette életét.

A 2010 novemberében született elsőfokú ítélet szerint a katasztrófát az okozta, hogy felszálláskor a Concorde ráfutott egy fémdarabra, amely a Continental Airlines amerikai légitársaság előtte felszálló egyik gépéről esett le. A hulladék szétvágta a szuperszonikus repülő kerekét, amelynek szétrepülő darabjai megsértették az üzemanyagtartályt, és az így berobbant kerozin okozta a gép pusztulását.

A Párizs közeli Versailles-ban csütörtökön kezdődött fellebbviteli perben hat vádlott van: a Continental, annak két egykori alkalmazottja, a Concorde projektjének két egykori irányítója, valamint a francia polgári légiközlekedési igazgatóság egyik volt vezetője. A három utóbbi embert azzal vádolták meg, hogy a katasztrófa előtt alábecsülték a Concorde korábbi incidenseinek jelentőségét.

Az amerikai légitársaságot az első fokon eljárt bíróság 200 ezer eurós pénzbüntetésre, valamint egymillió eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a Concorde-ot üzemeltető Air France-nak. A francia légitársaságot minden felelősség alól felmentette a bíróság. Az a szerelő, aki a leszakadt fémdarab felhelyezéséért volt felelős az amerikai légitársaságnál, 15 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A három másik francia vádlottat viszont felmentette a bíróság.

A Concorde katasztrófája egyben a hangsebesség kétszeresénél is nagyobb, óránként 2200 kilométeres sebességgel szárnyaló, a fedélzetén luxuskörülményeket biztosító szuperszonikus gép mítoszának a végét is jelentette, s a légi járművet 2003-ban végleg kivonták a forgalomból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik