Nagyvilág

Már az arckrémek is mérgeznek Kínában

Újabb termékbotrány borzolja a kedélyeket Kínában. Most ránctalanító és bőrfehérítő krémekről derült ki, hogy higanyt tartalmaznak.

A megengedett érték több tízezerszeresét tartalmazzák két kínai gyártó kozmetikai termékei higanyból – derítette ki a kínai központi televízió, a CCTV tényfeltáró riportjában. A laboratóriumi vizsgálatok a Guyun és Rongguifei márkák ránctalanító és fehérítő krémjeiben kilogrammonként 39 ezer és 64 ezer milligrammnál is több higanyt mutattak ki, miközben az országos előírások kilogrammonként kevesebb mint egy milligrammot engedélyeznek.

A cégek termékei a nagy kínai internetes vásártereken, így például a taobao.com-on is megrendelhetők, azt viszont egyelőre nem tudni, hányan vásároltak a szerekből. Tavaly októberben egy Guyun ránctalanító krémet használó nő higanymérgezéssel és veseelégtelenséggel került kórházba, miután szeme és egész teste is bedagadt. Az orvosi vizsgálatok vérében a normális higanyérték tízszeresét találták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kozmetikumokban található higany vesekárosodáshoz, depresszióhoz, szorongáshoz, mentális problémákhoz vezethet, és súlyosan károsíthatja az immunrendszert is. Egy április végén 10 kínai nagyvárosban – köztük Pekingben és Sanghajban – elvégzett vizsgálat során kiderült: az üzletek polcairól véleltlenszerűen levett termékek több mint egyötöde a megengedettnél több higanyt tartalmaz. Tizenegy civilszervezet közös akciója során csaknem félezer, boltban megvásárolható krémet küldött vizsgálatra, ezekből több mint 100 bizonyult egészségkárosítónak.

A legújabb termékbotrány pár héttel azután robbant ki, hogy kiderült, több cég is bőrhulladék felhasználásával készített gyógyszerkapszulákat, amelyek rákkeltő anyagokat tartalmaztak. Április elején pedig állati hulladékokból “étolajat” gyártó üzemekre csaptak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik