Nagyvilág

Rákkeltő gyógyszerek bőrhulladékból

Az emberi egészségre veszélyes gyógyszerkapszula-gyártókra és -értékesítőkre csapott le a kínai rendőrség.

A rajtaütés azután történt, hogy a kínai központi televízió (CCTV) egyik hétvégi leleplező riportjából kiderült: egy gyógyszergyártásáról ismert kínai térségben a kapszulák előállításához olyan ipari zselatint használnak, amely jóval több krómot tartalmaz, mint az étkezési zselatin. A televíziós összeállítás szerint az alapanyagot feldolgozott bőr hulladékából nyerték ki. A rendőrség 43 kapszulagyártó üzem ellenőrzésére készül Hszincsangban, és felfüggesztik a tiltott szert használók működését.

Az emberi szervezetbe kerülő króm nagy mennyiségben rákkeltő és mérgező. Úgy tudni, 13 fajta, széles körben használt gyógyszert töltöttek az ártalmas kapszulákba.

A rendőrök eddig négy kapszulagyárat ellenőriztek a Csöcsiang (Zhejiang) tartományi Hszincsang (Xinchang) megyében, és 22 gyanúsítottat fogtak el. A legfrissebb jelentések szerint őrizetbe vették egy 2004 óta működő zselatingyár vezetőjét az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban, miután a bizonyítékok megsemmisítése céljából felgyújtotta üzemét. Szung Hszün-csie (Song Xunjie), a zselatingyár menedzsere annak hatására vetemedett tettére, hogy vasárnap a minőségellenőrök megvizsgáltak 200 tonnányi anyagot, majd elrendelték a termelés felfüggesztését.

A kínai vejpo (weibo) mikroblog oldalait elárasztották bejegyzéseikkel a felháborodott emberek, firtatják a lelkiismeretlen gyártók felelősségét, és kétségeiket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy más területeken szabályosan járnak el a gyártók. Az egyik érintett gyógyszeripari cég honlapját feltörték hackerek. “Hogy lehet az eldobott, használt cipőből kapszulát gyártani?” – kérdezte az egyik hacker, aki minden jogsértő ellen hasonló támadásra buzdított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik