Élet-Stílus

Gyerekőrleményből gyógyszert?

A Kínából csempészett bizarr gyógyszert potencianövelésre és az állóképesség javítására szánták.

A dél-koreai hatóság hétfőn egy olyan, mintegy 17 ezer tablettából álló szállítmányt foglalt le, aminek egyik alapanyagát – a vizsgálatok szerint – porrá őrölt magzatok adták. A BBC tudósítása szerint a bizarr készítmény emellett több emberi fogyasztásra alkalmatlan, sőt mi több, veszélyes hozzávalót – például szuperbaktériumokat – tartalmazott.

Az előzetes vizsgálatok szerint a szert Dél-Koreában az erőnlét és az állóképesség javítására, valamint potencianövelésre, valamint a legkülönfélébb betegségek gyógyítására használták volna. Kínában mindeközben tagadják, hogy az országnak bármi köze lenne az abortált és porrá őrölt magzatokból készített szerhez. Az ottani Egészségügyi Minisztérium szóvivője szerint az eddigi nyomozás szerint semmi sem bizonyítja, hogy a tabletták Kínából származnak.

Sajnos nem a magzatokból készült szer az egyetlen bizarr alapanyagú készítmény, ami hódít az illegális gyógyszerpiacon. A The World Wildlife Alapítvány szerint számos, hagyományos kínai gyógyfőzethez szükséges például a tigriscsont vagy épp az orrszarvúszarv, emiatt az állatokat folyamatosan vadásszák és lassan a kihalás szélére taszítják.

Indiában pedig – ahol a tehenet szent állatként tisztelik – arra buzdítják a betegségekben szenvedőket, hogy igyanak ökörvizeletet, mert az meggyógyítja minden bajukat. A módszer a BBC riportja szerint máshol sem ismeretlen: Thaiföldön például a gyógyítók néhány betegséget úgy gyógyítanak, hogy a beteggel megitatják saját vizeletét. Ez a terápia egyébként a fejlett, nyugati országokban sem teljesen ismeretlen.

A szakemberek szerint ezek a készítmények azért lehetnek ennyire népszerűek, mert a placebó-hatásnak köszönhetően valamennyire hatékonyak. Figyelmeztetnek azonban, hogy a pult alól vásárolt „gyógyszerek” az esetek egy részében akár életveszélyesek is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik