Nagyvilág

Ujjongva ölt a norvég tömeggyilkos

Örömujjongásban tört ki minden egyes találat után a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik, aki 69 embert lőtt agyon egy szigeten.

Szörnyű részletek lefestésével folytatódtak a norvég Utoya szigetén tavaly nyáron elkövetett tömeggyilkosság túlélőinek tanúvallomásai szerdán a norvég fővárosban.

“Biztos vagyok abban, hogy hallottam, amint ujjongásban tört ki minden egyes találat után” – mondta a 24 esztendős Tonje Brenna, az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet főtitkára. Brenna úgy menekült meg, hogy másokkal együtt egy sziklahasadékban megbújva halottnak tetette magát a másfél órán át tartó vérengzés nagy részében.

A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik tavaly július 22-én a szigeten 69, zömmel tizenévest gyilkolt meg, miután előzőleg Osloban egy másik pokolgépes merényletet is elkövetett, amely nyolc ember életét oltotta ki.

Brennát elsőként hallgatták meg a túlélők közül. Elmondta, hogy szeme láttára ért találat két fiatalt, akik az útra zuhantak. Ezután hatalmas pánik tört ki, mindenki menekülni próbált. “Egész idő alatt a kilátástalanság érzése uralkodott” – idézték norvég médiumok a tanú szavait.

Breiviknek a tárgyalóterem hátsó padjaiban kellett helyet foglalnia, miközben zajlott a tanúk meghallgatása. Amikor “ujjongásáról” volt szó, tagadólag rázta a fejét. Egy helyi lakos pedig arról számolt be, miként próbált – halálfélelemben – csónakjával kihalászni fiatalokat, akik úszva kíséreltek menekülni a szigetről.

A per 15. napján a bíróság sorra vette az áldozatok boncolási jegyzőkönyvét. A legfiatalabb, az éppen 14. évét betöltő Sharidyn Svebakk-Bohn volt, akit a gyilkos kétszer hátba lőtt.

A bíró a védelem kérésére néhány tanút kizárt a tárgyalásról, mert attól tart, hogy meghallgatásuk befolyásolhatja a bíróságot annak a megállapításában, hogy beszámítható-e Breivik. Büntetőjogi felelősségre vonhatósága a június végéig tartó tárgyalás kulcskérdése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik