Nagyvilág

Vádat emeltek a norvég tömeggyilkos ellen

A norvég hatóságok terrorcselekmény elkövetésével vádolták meg a tavaly nyáron 77 embert meggyilkoló norvég szélsőjobboldalit.

A norvég ügyészség szerdán hivatalosan is vádat emelt Anders Behring Breivik ellen. Az eljárás terrorcselekmény elkövetése, valamint szándékos emberölés vádjával indult. A norvég törvények értelmében legfeljebb 21 évig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, ha bűnösnek találják az április 16-án kezdődő tárgyaláson.

Breivik azonban nem biztos, hogy börtönbe fog kerülni, ugyanis kétségek merültek fel beszámíthatóságával kapcsolatban, és az ügyészség már jelezte, hogy börtönbüntetés helyett lehet, hogy gyógykezelését fogják kérni. Az ügyészség közlése szerint a vádemelés idején úgy tűnik nincs ok arra, hogy börtönbe zárják, ugyanakkor jelezték: fenntartják a jogot arra, hogy új információk felbukkanása esetén mégis börtönbüntetés kiszabását kérjék.

Breivik jelenleg a bíróság által elrendelt harmadik pszichiátriai értékelésen esik át azt követően, hogy a tavalyi két vizsgálat során büntetőjogi szempontból elmebetegnek nyilvánították. Szakértők azt állapították meg róla, hogy paranoid szkizofréniában szenved.

A 33 éves Breivik 2011. július 22-én követte el 77 halálos áldozattal járó támadásait. A rendőregyenruhába bújt férfi autóba rejtett bombát robbantott Oslo belvárosában, majd Utoya szigetére ment, ahol a baloldali Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozata a nyári egyetemét tartotta, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett az ott lévő emberekre. Az oslói robbantásnak nyolc halálos áldozata volt, az ifjúsági táborban pedig 69 embert gyilkolt meg Breivik, aki később beismerő vallomást tett.

Norvégiában a lehetséges legsúlyosabb börtönbüntetés 21 év, de a bíróságok határozatlan időre kiterjeszthetik az őrizetben tartást, ha egy erőszakos, ép elmeállapotú vádlottról feltételezhető, hogy újból hasonló bűncselekményt fog elkövetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik