Nagyvilág

Kanadába sodort egy Harleyt a japán cunami

A motor egy garázsnak használt konténerben tette meg a 6500 kilométeres utat keresztül a Csendes-óceánon. Tulajdonosát a rendszám alapján megtalálták.

A Harley-Davidsont a Kanada nyugati partjainál lévő Graham-sziget egyik elhagyatott tengerpartján találta meg egy helyi férfi még április 18-án – közölte a kanadai sajtó. A motor egy kis fehér konténerben sodródott partra egy több mint egy évig tartó utazás után, és a tengeren töltött idő meg is látszik rajta. A jármű használhatatlanná rozsdásodott, de tulajdonosa megnyugodhat: a motor ahhoz elég jó állapotban maradt, hogy fel lehessen újítani.

A motor tulaja ugyanis szerencsésen túlélte a tavaly márciusi japán szökőárat, és sikerült is megtalálni a kanadai sajtóban a Harleyról megjelent hírek után. A Times Colonist információi szerint a Harley-Davidson egyik japán képviselője bukkant rá a rendszám alapján a 29 éves Jokojama Ikuóra, aki egész házát, valamint három családtagját vesztette el a katasztrófában.

Az öt éve vásárolt motort egy garázsként használt konténerben tárolta a kert végében, onnan került az óceánba, majd Észak-Amerikába. Jokojama egyébként Mijagi tartományban élt, ahol a legnagyobb pusztítást okozta a szökőár.

A motort megtaláló Peter Mark kedden tudta meg, hogy sikerült felkutatni a Harley tulajdonosát, amikor telefonhívást kapott egy japán televíziótól. A férfi elmondta, nagy kő esett le a szívéről, mert a felfedezés óta azon aggódott, hogy vajon életben van-e a tulaj.

A motort most egy kanadai Harley kereskedésbe viszik, ahol egy rövid időre kiállítják, mielőtt visszaküldik Japánba, ahol teljes felújításon esik majd át. A restaurációt a Harley-Davidson vállalta magára.

A több mint egy éve történt japán cunami óta egyre gyakrabban bukkannak fel Japánból származó törmelékek Észak-Amerikai partjainál. Áprilisban Alaszkánál úszott partra egy Japánból indult focilabda, egy sodródó japán halászhajót pedig el kellett süllyeszteni az északi amerikai állam partjaitól 240 kilométerre.

A japán hatóságok legújabb becslései szerint több mint egymillió tonna sodoródott ki a Csendes-óceánra. Más, korábbi becslések húszmillió tonnáról szóltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik