Nagyvilág

Amerikába tart a japán szökőár törmeléke

Bármikor megérkezhetnek Alaszka partjaihoz a márciusi japán cunami miatt a Csendes-óceánra sodródott törmelékek.

Az alaszkai hatóságokhoz még nem érkeztek jelentések arról, hogy elérte volna az amerikai államot a kilenc hónapja történt japán katasztrófa után az óceánon hánykolódó törmelék. Ez azonban inkább csak azt jelenti, hogy kevesen merészkednek az alaszkai tél idején a tengerpartokra – írta az Anchorage Daily News. Az alaszkai lap egy vezető oceanográfust idézve közölte, hogy bármikor megjelenhetnek a Japánból származó hulladékok Alaszkánál.

Közben Kanada nyugati partjainál már japán pecséttel ellátott faáruk, japán karakteres műanyag palackok és egyéb kicsi, egyértelműen japán szemeteket találtak az emberek – jelentette a Globe and Mail. A kanadai lap információi szerint jelentősen megnőtt a partra sodródott hulladékok száma. December elején pedig egy japán halászhajó érkezett meg.

A Csendes-óceánon egy tömegben úszó, nagyjából húszmillió tonnás törmelékmezőt szeptember végén fedezte fel egy orosz gyakorlóvitorlás, amelynek hét napba telt áthajóznia hajókból, házakból, hűtőszekrényekből, hordókból és építési anyagokból álló törmeléken. Egyes becslése szerint a lebegő hulladékmező nagysága elérheti a másfélmillió négyzetkilométert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik