Nagyvilág

Albán terroristák végezték ki az öt macedónt

Terrorizmussal vádoltak meg öt albán a pár hete történt ötös gyilkosság miatt Macedóniában. A hatóságok etnikai harcoktól tartanak.

A macedón rendőrség szerint a megvádolt albánok közül hárman hajtották végre el az egész országot megrázó ötös gyilkosságot, a másik kettő vádlott pedig közvetlen segítséget nyújtott nekik szökésükhöz. A gyilkosok közül ketten elmenekültek Macedóniából. A még április elején, egy főváros közelében lévő horgásztónál történt kivégzésszerű gyilkosságok áldozatai mind macedónok voltak.

A macedón hatóságok kedd reggel húsz albánt vettek őrizetbe az ötös gyilkossággal kapcsolatban indított nyomozás alatt.. Gordana Jankulovszka macedón belügyminiszter nem akart nyilatkozni a vádlottak nemzeti hovatartozásáról, de a macedón sajtó nyilvánosságra hozta, hogy mindannyian albánok, akik az iszlám radikális ágának követői, és többségük macedóniai állampolgár.

A belügyminiszter korábban csak annyit mondott, hogy az április 12-i gyilkosság elkövetői korábban Afganisztánban és Pakisztánban harcoltak a NATO vezette nemzetközi csapatok ellen. A belügyminiszter szerint a gyilkosságok indítéka az volt, hogy nyugtalanságot és bizonytalanságot keltsenek Macedóniában.

Azt azonban már nem említette meg, hogy az akció közben végrehajtott házkutatások alatt a rendőrség a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) propagandaanyagaira és egyenruháira bukkant, valamint Nagy Albániát ábrázoló térképekre. Ezen kívül nagy mennyiségű fegyvert és lőszert is találtak több házban.

Április 12-én a Szkopje közelében lévő Zselezari-tó mellett négy, horgászatból hazafelé készülődő 18-20 év körüli fiatalembert és egy idősebb férfit – aki feltehetően vétlen szemtanú volt – lőttek agyon az esti órákban automata fegyverekből: a sortűz közvetlen közelről végzett az áldozatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik