Nagyvilág

Iszlamisták végeztek ki öt embert Macedóniában

A gyilkosságokkal nyugtalanságot akartak kelteni a macedónok és albánok ellentéte miatt feszült országban.

A macedón hatóságok letartóztatták annak az ötös gyilkosságnak a feltételezett tetteseit, amely még április elején történt egy Szkopje közelében található tó mellett. Az akcióban, amelyben hatszáz rendőr vett részt, húsz embert tartóztattak le a főváros albánok lakta városrészeiben, néhányukat pedig más kerületekben. A belügyminisztérium nem közölt a neveket, ezt későbbre ígérik, de állításuk szerint a NATO-csapatok elleni harcokban tapasztalatot szerzett afganisztáni és pakisztáni iszlamista harcosokról van szó.

A belügyminiszter szerint a gyilkosság indítéka az volt, hogy nyugtalanságot és bizonytalanságot keltsenek Macedóniában. A gyilkosok “azonban céljukat nem érték el, az országban nyugodt a helyzet” – nyilatkozta Jankulovszka.

A rendőrség “Monstrum” elnevezésű akciója során a házkutatások során fegyvereket is találtak és egyéb, a gyilkosságok során használt tárgyakat is lefoglaltak. A rendőrség terrorakció megszervezésével vádolja a húsz embert, akik különféle módon vettek részt az ötös gyilkosságban.

Április 12-én a Szkopje közelében lévő Zselezari-tó mellett négy, horgászatból hazafelé készülődő 18-20 év körüli fiatalembert és egy idősebb férfit – aki feltehetően vétlen szemtanú volt – lőttek agyon az esti órákban automata fegyverekből: a sortűz közvetlen közelről végzett az áldozatokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik