Nagyvilág

Már Obama ellen kampányol leendő ellenfele

Mitt Romney magabiztosan győzött mind az öt államban, ahol republikánusok kedden előválasztást tartottak.

“A jobb Amerika ma este elkezdődött” – jelentette ki Romney, aki egyetlen talpon maradt komoly rivális híján újabb lépest tett az ellenzéki párt hivatalos elnökjelöltségének megszerzése felé, miután megnyerte a Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania és Rhode Island államban tartott előválasztásokat. Romney a New Hampshire-ből közvetített győzelmi beszédének hangnemét szándékosan úgy alakította, mintha az már a jelöltséget elfogadó felszólalása lenne, és republikánus ellenfelei helyett már az amerikai elnököt támadta, készülve a novemberi elnökválasztásra.

A gazdaság nehézségeit részletezve hangsúlyozta, hogy Obama “cserbenhagyta” az országot, és a maga részéről munkahelyeket, felemelkedést, szabadságot és lehetőségeket ígért. “Helyre fogjuk állítani Amerika ígéretét” – mondta az ünneplő hívei által körülvett politikus. A republikánus elnökjelöltség várományosa egy “tisztességesebb Amerikát” ígért, amelyben nem fogják az adófizetői pénzekből kisegíteni a bukott vállalkozásokat, az állami hivatalnokok nem kapnak nagyobb fizetést mint azok, akik akikért dolgozniuk kellene, és amelyben az egyik nemzedék nem hagy egyre nagyobb adósságot a másikra.

“Vége azoknak a napoknak, amikor a sikerért bocsánatot kell kérni és amikor Amerika bocsánatot kér külföldön” – hangsúlyozta Mitt Romney.

A várakozásokkal ellentétben a versenyben messze lemaradt, de Santorum visszalépése után a második helyre került Newt Gingrich az előválasztási forduló eredményeinek ismeretében nem jelentette be, hogy eláll a további küzdelemtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik