Nagyvilág

Santorum szívesen lenne másodhegedűs

Rick Santorum republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki az elmúlt napokban éles kirohanásokat intézett Mitt Romney ellen, a CBN televízióban kijelentette: fontolóra venné, hogy vetélytársának alelnöke legyen.

“Egyáltalán fontolóra venne ilyesmit?” – kérdezte a riporter a politikust abban az interjúban, amelyet a CBN hétfőn vett fel, és amelynek híre futótűzként terjedt el az amerikai médiában. “Természetesen” – válaszolta a volt pennsylvaniai szenátor, és azzal érvelt, hogy a mostani választás “országunk történetének legfontosabb megméretése lesz. Mindent megtennék, ami szükséges ahhoz, hogy segítsek az országon” – tette hozzá. Santorum a CBN-nek adott interjúban kijelentette: előbbre helyezi, hogy a republikánusok visszavegyék a Fehér Házat, mint hogy ő legyen az elnök.

Nem valószínű azonban, hogy Romney Santorumot emelné maga mellé alelnökjelöltnek, ha az előválasztási küzdelem eredményeként elnyerné pártjának elnökjelöltségét. Ebben nyilvánvalóan nagy szerepük van a kampány során tőle elszenvedett sértéseknek is.

A legrosszabb republikánus

Santorum a múlt héten amiatt ostorozta például a volt massachusettsi kormányzót, hogy az az egészségbiztosítási modell, amelyet ő vezetett be a szövetségi államban, kísértetiesen hasonlít Barack Obama elnök országos egészségbiztosítási modelljére. A rivális kampánystábja erre azzal vágott vissza, hogy Santorum “inkább ismét Barack Obamát látná elnökként, mint egy republikánust”. Santorum ezt vasárnap azzal tetézte, hogy kijelentette: Romney “a legrosszabb republikánus, akit a párt Barack Obamával szemben kiállíthat”.

Az éles pengeváltás közben kiderült az is, hogy az amerikai republikánusok többsége azt szeretné, ha Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és Ron Paul texasi képviselő visszalépne az elnökjelöltségért folytatott pártbeli küzdelemtől – derül ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint 10 republikánus párti szavazóból 6 jó néven venné, ha beszüntetnék a kampányolást. Hasonló az aránya azoknak, akik azt szeretnék, ha Rick Santorum folytatná a küzdelmet Barack Obama elnök kihívásának jogáért.

Romney a befutó

A CNN nem hivatalos összesítése szerint Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó az eddigi előválasztási fordulók alapján 569 küldött szavazatára számíthat a republikánusok augusztusi országos konvencióján, amikor a párt eldönti, ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje. A tisztség elnyeréséhez 1144 voksra lesz szükség. Santorum eddig 262, Gingrich 136, Ron Paul pedig 71 delegátust tudott maga mögé állítani. Romney mindhárom ellenfele úgy nyilatkozott azonban, hogy egészen a konvencióig folytatni akarja a küzdelmet.

A CNN-ORC-felmérés szerint a republikánusok 36 százaléka szeretné, ha Romney lenne a párt elnökjelöltje, és 26 százaléknyian állnak Santorum mellett. Februárban a két elnökjelölt-aspiráns még 34 százalékon holtversenyben volt. A közvélemény-kutatás megállapította, hogy ha a Romney-t jobbról támadó Gingrich visszalépne, akkor híveinek csak a 30 százaléka állna az ultrakonzervatív Santorum mögé, 45 százalék a volt házelnök által “massachusettsi liberálisként” emlegetett politikushoz pártolna át.

A republikánus előválasztási küzdelem két következő fordulóját április 3-án és 24-én tartják. Az első körben Wisconsin, Maryland és a szövetségi területen fekvő amerikai főváros, a másodikban New York, Pennsylvania, Delaware, Connecticut és Rhode Island republikánus szimpatizánsai szavaznak.

A legfrissebb előzetes felmérések szerint áprilisban Santorumnak egyedül szűkebb pátriájában, Pennsylvaniában van esélye nyerni, az összes többi helyen Romney a favorit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik