Nagyvilág

Éhségsztrájkol a volt kormányfő

Julija Timosenko így tiltakozik "mindaz ellen, ami az országban és személyesen vele történik".

Éhségsztrájkot kezdett börtönében Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök, ellenzéki vezető – közölte kedden a politikus ügyvédje. Szerhij Vlaszenko elmondása szerint a politikus az ellen tiltakozik, hogy a börtönőrök bántalmazták, amikor a múlt héten erőszakkal kórházba vitték.

A 2004-es “narancsszínű forradalom” fő szervezőjét tavaly októberben ítélte egy kijevi bíróság hétévi börtönre a 2009. évi orosz-ukrán gázárszerződések megkötése során elkövetett hivatali visszaélés vádjával. Az elítélt a börtönben erős hátfájdalmakra panaszkodott, ezért idén február közepén független nemzetközi szakorvosi bizottság – amelynek német, kanadai, illetve vezető ukrán orvosok voltak a tagjai – vizsgálta meg, s javasolta kórházi gyógykezelését.

Az ukrán büntetésvégrehajtási szolgálat múlt pénteken szállította be Harkiv város állami kórházába a hátfájásra panaszkodó Timosenkót, és csak vasárnap vitték vissza a kacsanyivkai börtönbe, miután az elítélt elutasította a kezelést. Timosenkót védői szerint akarata ellenére vitték kórházba, sőt Vlaszenko kedden azt állította, bántalmazták, hogy rákényszerítsék cellája elhagyására. Az ügyvéd Timosenko testén és kezén vérömlenyeket látott.

A Harkiv megyei ügyész a bántalmazást cáfolta, de megerősítette, hogy Timosenkót valóban erővel vitték kórházba. Hennagyij Tyurin elmondta, Timosenko múlt pénteken a kórházba készülve felöltözött, majd visszafeküdt az ágyára, azt hangoztatva, hogy nem megy sehova. “A törvény … megengedi, hogy a börtönőrök erőt alkalmazzanak: (az őrök) felemelték, kivitték az autóhoz és beszállították a kórházba” – tette hozzá az ügyész.

Idén áprilisban Harkivban a vádlott távollétében megkezdődött Timosenko második pere. Az ügyészség sikkasztással és adócsalással vádolja. Az illetékes bíróság elutasította a vádlott kérését, hogy gyógyulásáig halasszák el a pert.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik