Nagyvilág

Új per vár Timosenkóra

Tetemes összegű adócsalással vádolják az egykori ukrán vaslédit.

Az ügyészség ezúttal azzal vádolja Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, hogy az ezredforduló éveiben az ország energetikai rendszerének irányítójaként tekintélyes összegű adócsalást követett el. Az ügyben indított perben az első tárgyalásra csütörtökön került sor Harkivban, a vádlott távollétében. A hétévi börtönbüntetését töltő Timosenko betegségére hivatkozva nem jelent meg a bíróságon.

Viktor Lobacs államügyész szerint Timosenko a 90-es évek végén szándékosan előnytelen szerződéseket kötött az oroszországi partnercégekkel, melynek révén megkárosította hazáját, és tekintélyes összegű illegális jövedelemre tett szert, amelyért egy árva petákot sem adózott. Ezáltal az ukrán nemzet ellen elkövetett csalással és nagy összegű károkozással vádolják.

Bár védői arra hivatkoznak, hogy ebben az ügyben az egykori kormányfőt egyszer már felmentették, az ügyészség szerint újabb körülmények merültek fel, ráadásul a cselekmény súlyossága lehetetlenné teszi az elévülést. Az államügyész szerint senki sem állhat a törvények fölött, tekintet nélkül arra, hogy milyen állami tisztséget tölt be.

Julija Timosenko párthívei természetesen tiltakozó megmozdulásokra készülődnek a harkovi bíróság épülete előtt. Az egyik honatya elmondása szerint eddig a Batykivscsina (Haza) párt parlamenti frakciójának közel 100 tagja utazott a helyszínre, hogy jelenlétükkel támogassák az ellenzéki vezér mellett tüntetőket. A legfrissebb jelentések szerint a délelőtti órákban a tiltakozók már több ízben összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, akik megpróbálták felszámolni a bíróság épülete előtt létesített sátortáborukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik