Nagyvilág

Ők formálják a világot

A világ száz legbefolyásosabb emberének majdnem fele amerikai. Legalábbis a Time magazin szokásos éves listája szerint.

Az amerikai magazin idén már kilencedik alkalommal gyűjtötte össze az emberiség történelmére legnagyobb befolyással bíró emberek százas listáját. Az öt kategóriába redezett listán politikusok, sportolók, művészek, aktivisták és üzletemberek is szerepelnek, valamint több híresség és meglepetésként az Anonymus nevű hackercsoport.

A Time listáján az amerikaiak teszik ki a legnagyobb csoportot, 46 emberrel képviselik magukat. Az Egyesült Államokon kívül 37 ország állampolgárai szerepelnek a legbefolyásosabb emberek között, és még soha nem volt annyi nő (38) a listán, mint idén.

Rangsort a Time nem állapított meg, de a weboldalán közzétett lista öt kategóriájából egy-egy embert kiemelten kezeltek.

A “vezetők” kategóriában Barack Obama amerikai elnök érdemelte ki a címlapot, aki egy éve még komoly bajban volt, mostanra azonban már ő a novemberi elnökválasztás esélyese.


Fotó: AFP / Chris Hondros

Az “üttörők” kategóriából Szamira Ibrahimra esett a Time szerkesztőinek választása. Az egyiptomi nő azzal érdemelte ki helyét a listán, hogy beperelte az egyiptomi hadsereget az úgynevezett “szüzességtesztek” miatt. Ibrahim egyike volt azoknak a női tüntetőknek, akiket őrizetbe vételük után a katonák megvizsgáltak, hogy szüzek-e.

Az “ikon” ketagóriát egy amerikai humorista, Stephen Colbert vezeti fel, aki Magyarországon leginkább a Megyeri híd elnevezésére indított internetes szavazás letámadása miatt lehet ismerős. A laptól a “provokátor” foglalkozást megkapó Colbert a konzervatív politikai kommentátorokat parodizálja egy humorcsatornán látható műsorában.

A “mogulok” közül az Egyesült Államokon kívül kevésbé ismert Chelsea Handler humoristát és médiaszemélyiséget kezelték kiemelten.

A “breakout” kategóriából az egyik pillanatról a másikra sztárrá vált Jeremy Lin kosárlabdázót emelte ki a lap. A 23 éves tajvani szülőktől született és Harvardon tanult sportoló februárban váratlan szenzációs teljesítménye miatt került a figyelem középponjába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik