Nagyvilág

A Tüntető lett az év embere

A névtelen, nagybetűs Tüntetőt választotta idén az év emberévé az amerikai Time magazin.

A lap szerkesztői a közel-keleti országokon végigsöpört “arab tavasz”, valamint az Európát és az Egyesült Államokat is elérő tüntetéssorozatokat emelték ki. Véleményük szerint a tüntetők átformálják a globális politikát, világszerte “újraértelmezik az emberi erőt”.

A Time listájának még szerepel William H. McRaven tábornok, aki az Oszama bin Laden halálával végződő katonai támadást szervezte meg, a kommunista vezetés kemény bírálójaként ismert kínai művész, Aj Vejvej, Paul Ryan republikános képviselő, aki pártjának gazdasági programját jegyzi, valamint Vilmos herceg felesége, Kate Middleton.

A gyakran vitatott év embere címet a magazin 1927 óta ítéli oda olyan embereknek, tárgyaknak és gondolatoknak, akik, illetve amelyek jó vagy rossz irányban leginkább befolyásolták az adott év eseményeit.

Tavaly a Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, egy évvel korábban pedig Ben Bernanke Fed-elnök részesült a megtiszteltetésben. 2008-ban a frissen megválasztott Barack Obama amerikai elnök volt az év embere. A korábbiak között van mások között Bono, George W. Bush elnök és az Amazon.com internetes áruház alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik