Tech

A legbefolyásosabb névtelenek

Az internet önjelölt igazságosztói, egy arctalan csoportosulás, melyet mégis emberszámba vettek.

Az amerikai Time magazin csütörtökön hozta nyilvánosságra az általa jelenleg legbefolyásosabbnak tartott emberek százas listáját. A technológia világából helyet kapott rajta az Apple vezérigazgatója, Tim Cook, a Facebook operatív működéséért felelős Sheryl Sandberg – míg az alapító-vezérigazgató Mark Zuckerberg nem -, az IBM vezérigazgatója, Virginia Rometty és mindenki meglepetésére az (embernek nehezen nevezhető) Anonymous is.


Fotó: AFP / Valeria Hache

A hackercsoport valószínűleg a világ leghíresebbje, célpontjai közt szerepelt már a MasterCard, a Visa és a PayPal, ahogy számos kormány is, már a NATO-t is megfenyegette, az FBI-t pedig már le is hallgatta. Magyar áldozatai közt megtaláljuk Hoffmann Rózsát, az ifjú kereszténydemokratákat, a kuruc.infót és a szociális hivatalt egyaránt. A vezér nélküli csoportosulás rászolgált tehát hírnevére, nem csoda, hogy még film is készül a “hacktivistákról”.

Az Anonymous a Time listájára – stílusosan – az internetnek köszönhetően került fel. A lap ugyanis közönségszavazást írt ki, a hackercsoport pedig kiemelkedően sok kattintást szerzett – a Time akkor nem talált semmi gyanúsat (értsd: nem törték fel a honlapjukat), a listán azonban már úgy fogalmaz, hogy ha mégis csalás útján jutottak az első helyre, akkor épp azért érdemlik meg, hogy a száz legbefolyásosabb ember között legyenek számon tartva.

A csoport magyar szárnya nagyszabású támadást tervezett péntekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik