Nagyvilág

Festményt gyújtott fel a múzeumigazgató

Beváltotta korábbi ígéretét és felgyújtotta a múzeum egy festményét Antonio Manfredi, a nápolyi Casiora Kortárs Képzőművészeti Múzeum igazgatója, aki úgy gondolja, ezzel meg tudja akadályozni az olasz kormányt a további megszorító intézkedések bevezetésében.

Kedden Manfredi elégette a múzeum gyűjteményéhez tartozó francia művész, Séverine Bourguignon több mint tízezer euróra becsült képét, aki egyébként a kamerák kereszttüzében elkövetett „festménygyilkosságot” élőben, a Skype-on nézte végig. Manfredi úgy véli, tette elég nagy médiafigyelmet kelt majd, ez pedig az egyetlen út ahhoz, hogy megakadályozza az olasz kormány által megkezdett, kulturális szektorból történő pénzkivonást.

Az igazgatónak elege van abból, hogy a kabinet nem fordít kellő figyelmet a kultúrára, ezzel tönkretéve Olaszország kulturális örökségeit. Manfredi szerint például nincs pénz a múzeum fenntartására. Reméli, hogy szokatlan cselekedetével inspirálni tud másokat is a kultúra megvédésére. A jelenlegi helyzetről mint háborúról, forradalomról beszélt: „körülbelül ezer kép van a múzeum birtokában, szóval ez akár évekig is eltarthat” – nyilatkozta Manfredi.

Borzasztónak tartja, hogy a figyelem felkeltéséért festményeket kell elégetnie, hiszen mindegyiknek saját, önálló története van, amelyek tulajdonképpen pótolhatatlanok. Mégis úgy gondolja, csak szélsőséges akciókkal lehet megnyerni Lorenzo Orghani kultuszminisztert, hogy megszakítsák a képzőművészettel szembeni jelenlegi bánásmódot. A helyzet azért is nehéz, mert az ország déli részén különösen magas a korrupció, az emberek művészethez való hozzáállását pedig leginkább a cinizmus és a bizalmatlanság jellemzi.

Bourguignon az ügy kapcsán elmondta, rendkívül fájó volt végignézni festménye elégetését, de bízik abban, hogy megérte, és nem lesz szükség arra, hogy a továbbiakban minden nap egy újabb alkotás essen áldozatul – Manfredi ugyanis ezt ígérte.

Az eset óta több művész is csatlakozott a demonstrációhoz, úgy mint John Brown nemzetközileg elismert kortárs képzőművész, aki a napokban szintén felgyújtotta egyik műalkotását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik