Kultúra

Új Botticelli-festmény került elő

Sandro Botticelli eredeti művének bizonyult az a festmény, amelyet egy olasz gyűjtő 1990-ben aukción vásárolt. A Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló képet Arezzóban állították ki.

A Christie’s egykori New York-i árverésén egy firenzei magángyűjtő figyelt fel a titokzatos festményre, melyet akkor még a Botticelli műhelyében dolgozó egyik tanítványnak tulajdonítottak. Az alkotás most a Szent Ferencről elnevezett arezzói templomban látható a toszkán városban született, szintén reneszánsz festő, Giorgio Vasari (1511-1574) születésének ötszázadik évfordulójára rendezett kiállításon.

Azt, hogy igazi Botticelliről van szó, az 1445 és 1510 között élt firenzei festő szakértői állapították meg a gondos helyreállításnak köszönhetően. A restaurátorok eltávolították a képről az évszázadok során ráfestett rétegeket, és eközben az is kiderült, hogy a festmény egy ráesett gyertyától lángra kapott, a 19. század folyamán pedig savas tisztítószerrel próbálták “helyreállítani”.

Rendkívüli felfedezésről van szó – hangoztatta Paola Refice, az arezzói műemlékvédelmi hivatal munkatársa. Hozzátette: Botticelli példája mutatja, hogy mennyi mindent lehet még felfedezni a reneszánsz mesterekről, és hogy “az alkotások szerzőinek azonosítása akár évekig eltartó folyamat is lehet, amely szigorú módszertani szabályokat kell, hogy kövessen az elnagyolt és felületes ítéletek helyett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik