Nagyvilág

Agyonvert felügyelő miatt áll Brüsszel

Teljesen leállt a belga főváros tömegközlekedése egy agyonvert tömegközlekedési dolgozó halála után hirdetett sztrájk miatt.

A szombati halálos incidens előzménye egy viszonylag jelentéktelen baleset volt. Személyautó ütközött autóbusszal, és kihívták a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) helyszínelő felügyelőjét. A férfi fényképet akart készíteni a balesetet okozó személyautóról, amelynek ittas vezetője telefonon riasztotta barátait. Egyikük, egy 28 éves férfi leütötte az STIB alkalmazottját.

Az 56 éves, albán származású férfi, aki már harminc éve élt Belgiumban, a kórházban belehalt sérülésébe. Felesége mellett négy gyermeket hagyott hátra, közülük ketten szintén STIB-alkalmazottak. A tettes elmenekült a helyszínről, később azonban feladta magát a rendőrségen.

A haláleset miatt az STIB alkalmazottai végig sztrájkoltak a húsvéti ünnepek alatt, a biztonsági intézkedések megerősítését követelve az ellenük elkövetett erőszakcselekmények elszaporodása miatt. A munkabeszüntetés azonban még nem ért véget, és kedd reggel csak a metróvonalak egy részén állt helyre a közlekedés.

A szakszervezet és a cégvezetés hétfő este megbeszélést folytatott Joëlle Milquet belga belügyminiszterrel és a Brüsszelt irányító – hivatalos rangja szerint (tartományi) miniszterelnöki tisztségű – Charles Picquével, amiről a cégvezetés utóbb kedvezően nyilatkozott. A hétfő esti megbeszélés fő eredménye, hogy négyszáz fővel növelik a brüsszeli tömegközlekedés biztonságára ügyelő rendőrök számát. A kormányzat arra is nyitottnak mutatkozott, hogy bővítsék az STIB-alkalmazottak hatósági jogkörét.

Kedd reggel azonban a szakszervezeti tagság még nem nyilvánított véleményt, így a buszok és a villamosok továbbra sem jártak, és a metróvonalaknak is csak egy részén állt helyre a közlekedés. A szakszervezeti vezetők csak a nap folyamán ismertetik munkásgyűléseken az eredményeket, majd a tagság szavaz róluk. Ennek fényében a zavartalan tömegközlekedés valószínűleg csak szerda reggelre áll helyre Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik