Nagyvilág

9 év a rabszolgatartó magyar maffiafőnöknek

Kanada történetében még nem volt ekkora per embercsempészek ellen.

Kilenc év szabadságvesztésre ítélték Dömötör Ferencet, a kanadai Hamiltonban lebukott magyar embercsempész banda vezetőjét – jelentette a Hamilton Spectator internetes kiadása. Embercsempészésért Kanadában még nem szabtak ki ilyen súlyos büntetést.

Dömötör beismerte, bűnszövetkezetben és embercsempészésre irányuló összeesküvésben vett részt és a bevándorlási hatóságok félrevezetésére kényszerítette áldozatait. A bíróság figyelembe vette az előzetesben letöltött időt, a beismerő vallomást is, így a 42 éves férfi még négy és fél évet tölt rács mögött. Büntetése lerövidítése esetén, noha korábban megkapta a letelepedett bevándorlói státuszt, haladéktalanul kitoloncolják.

A bandavezér azonos nevű, 21 éves fia még 16 hónapig lesz börtönben, míg felesége büntetését az előzetes letartóztatásban töltött idő alapján letöltöttnek minősítették. A bíróság korábban a kiterjedt család több tagjára szabott ki szabadságvesztést, amelynek letöltését automatikusan kitoloncolás követ majd.

A maffiafőnök öccsére, Gyulára – a csoport egyetlen kanadai állampolgárságú tagjára – a törvényszék hét és fél évet szabott ki. A család 8 tagja vallotta magát bűnösnek embercsempészésben, további 5 pedig más, kapcsolódó bűncselekményekben.

A lap a Kanadában valaha volt legnagyobb embercsempészési ügynek nevezte a hamiltonit. A Dömötör-banda 19 embert csábított ki Pápa környékéről jobb élet és munka ígéretével. Kint azonban ingyen dolgoztatták, embertelen körülmények között tartották áldozataikat, elkobozták tőlük a hamis indokkal igényelt szociális juttatásaikat. Az irataiktól is megfosztott áldozatokat pincébe zárták, moslékon tartották.

A kanadai rendőrség 2009 decemberében indított nyomozást a hamiltoni embercsempészek ügyében, OPAPA-projekt fedőnéven, “modernkori rabszolgatartásként” jellemezve az ügyet. A Dömötör fivérek 1998-ban érkeztek Kanadába, mindketten zsarolás miatti körözés miatt szöktek meg Magyarországról. A magyar hatóságok csak 2006 novemberében értesültek a hollétükről, de addigra az ellenük indított eljárást elévülés miatt megszüntették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik