Nagyvilág

Magyarország és Kanada egyetért menekültügyben

Mindkét ország csökkenteni kívánja a kanadai menekültjoggal való tömeges visszaélés lehetőségét.

Magyarország és Kanada érdekei megegyeznek a menekültkérdés megítélésének és kezelésének ügyében – közölte az MTI-vel telefonon Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki csütörtökön Ottawában találkozott Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszterrel.

Az államtitkár tájékoztatása szerint mindkét ország csökkenteni kívánja a kanadai menekültjoggal való tömeges visszaélés lehetőségét. Jason Kenney magyar tárgyalópartnerének elmondta, hogy a kérdést a kanadai kormány regionális problémaként kezeli, ezért olyan megoldási javaslata is van, amely uniós szintű megoldást hozhat erre.

A kanadai bevándorlásügyi miniszter a közeljövőben európai körútra indul, amely Brüsszel mellett egyebek között Budapestet és Prágát is érinteni fogja. Jason Kenney ennek során tájékoztatást fog adni az új törvénymódosítási javaslatról, amelynek vitája már megkezdődött a kanadai parlamentben. Ennek lényege, hogy a biztonságos származási országok – így Magyarország viszonylatában is – évek helyett 30-45 napra rövidül az elbírálási eljárás időtartama és a jogorvoslati lehetőségek száma is csökken; a fellebbezés lehetősége megszűnik, de a döntés ügyében bírósághoz lehet majd fordulni.

“Egyetértetünk abban is, jól mutatja ezeknek a menekültstátusz-kérelmeknek visszaélés-szerűségét az, hogy több mint 90 százalék fölötti az elutasított vagy az ügy befejezése előtt felhagyott ügyeknek a száma” – jelentette ki Rétvári Bence. -“Jól látható, hogy ezek mögött elsősorban szociális motiváció, illetve bűnöző bandák is állnak, ezért fontos a két ország rendőri szerveinek az együttműködése.”

Jason Kenney a találkozón nagyra értékelte Magyarországnak az “egyenruhás bűnözés” ellen tett a büntető törvénykönyvben megjelenő intézkedéseit.

Rétvári a nap folyamán megbeszélést folytatott az ottawai szövetségi parlament képviselőivel. A találkozón a kormánypárti és az ellenzéki kanadai honatyák az új magyar alaptörvényről, Magyarországnak a gazdasági stabilitással kapcsolatos intézkedésekről, az adórendszerben bevezetett változtatásokról, a foglalkoztatás élénkítő intézkedésekről hallgattak meg tájékoztatást. Kérdések hangzottak el az IMF-tárgyalások állásával és a felsőoktatás finanszírozásával kapcsolatban. Az eszmecserén részt vett Eve Adams kanadai államtitkár is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik