Nagyvilág

Magyarok a legveszélyesebb kanadai emberkereskedők

Rekordidejű börtönbüntetést kapott egy Magyarországról elmenekült férfi, aki családjával rabszolgatartásból gazdagodott meg. Testvére még tovább lehet rácsok mögött.

Még soha senki nem kapott olyan hosszú börtönbüntetést emberkereskedelem miatt Kanadában, mint Dömötör Gyula. A Magyarországról 1998-ban Kanadába menekült roma férfit hét és fél évig tartó börtönre ítélte egy Hamilton városában működő bíróság, miután bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban – írta a Hamilton Spectator. Rekordját azonban a lap szerint már kedden meg fogja dönteni Ferenc nevű testvére, aki a „családi vállalkozás” feje volt.

A testvérpár 1998-ban érkezett Kanadába családjaikkal, ahol menekültjogért folyamodtak. A kanadai hatóságok csak azt nem tudták, hogy Magyarországon zsarolás miatt emeltek vádat ellenük. A magyar hatóságok csak 2006-ban tudták meg, hogy a testvérpár hol van, de addigra az elévülési idő miatt már semmit nem lehetett tenni – írta a Spectator.

Az Dömötör család emberkereskedelmi üzlete 2008-ban virágzott fel a lap beszámolója szerint, miután Kanada megszüntette a vízumkényszert Magyarországgal szemben, és romák áradata indult meg az észak-amerikai országba. A kanadai hatóságok 19 áldozatot azonosítottak, akik rabszolgaként dolgoztak a testvérpár stukkózó vállalkozásában. Mindannyian Magyarországról érkeztek.

A lap az 58 éves Csuti Tibor példáját hozta fel, akit munkalehetőség ígéretével csábítottak Kanadába 2008 áprilisában. A férfi a család házának pincéjében élt, fizetség nélkül dolgozott a családnak, csak naponta egyszer adtak neki enni, iratait pedig elvették tőle. Büntetésként pedig a gyerekek cipőit kellett pucolnia.

A 2004-ben kanadai állampolgárságot kapott Dömötör Gyula, aki letartóztatásakor egy előkelő negyedben álló elegáns házban élt, már a bűnszervezet hetedik tagja, aki bűnösnek vallotta magát emberkereskedelem vádjában – írta a kanadai lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik