Nagyvilág

Magyarok a legnagyobb kanadai embercsempészek

Vádalkut kötött az embercsempészbanda újabb tagja. Itthon is körözték. Moslékkal etették áldozataikat.

A helyi sajtójelentések szerint Kanada történetének legnagyobb embercsempészési ügyében ítélték el a 43 éves Kolompár Gizellát, aki bűnösnek vallotta magát. Ezért – az előzetes letartóztatásban eltöltött nyolc hónapon felül – 2 évi börtönre ítélték. A vádalku keretében tett beismerő vallomásért cserébe a kanadai hatóságok ejtették ellene a további vádakat. Társai nevét nem közölték, de élettársa, a 43 éves Dömötör Lajos korábban szintén bűnösnek vallotta magát.

A korábbi sajtójelentések szerint egy kiterjedt magyar roma család tagjai az elmúlt tíz évben legalább 16 embert csábítottak Pápáról Kanadába munkahely és megélhetés ígéretével. Ott ingyen dolgoztatták őket, elkobozták tőlük a hamis indokokkal igényelt szociális juttatásaikat. Az irataiktól is megfosztott áldozatokat pincébe zárták, moslékon tartották. A tettesek menedékjogot kértek Kanadában és áldozataikat is erre kényszerítették. Kolompár és Dömötör a bandán belül toborzói, őrzői, szállítói feladatot kapott. Őket idehaza is körözik.

A Canadian Immigration Report beszámolója szerint Kolompár 2008 novemberében, Dömötör pedig 2009 májusában telepedett le az Ontario tartománybeli Hamiltonban. A nő az első áldozatát azzal csábította ki előbb Párizsba, majd Kanadába, hogy elhitette vele: az élettársa akar lenni. A hamiltoni embercsempészbanda ügyében szeptemberben egy fiatalkorú is bűnösnek vallotta magát, őt kitoloncolták Kanadából.

Tavaly ősszel olyan hírek láttak napvilágot, hogy naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik Kanadába, óriási terhet rakva a repülőtéri személyzet vállaira. A Sun News akkor arról írt,  hogy már erősítést kellett hívni a Pearson nemzetközi repülőtérre, miután egy éjszaka rekordszámú, 110 magyarországi roma kért menedékjogot a kanadai hatóságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik