Nagyvilág

Toulouse-i mészáros: ez csak a kezdet

A francai elit kommandó akciót kezdett egy toulouse-i ház ellen, melyben a véres merényletek feltételezett elkövetője van. Testvérét letartóztatták, vele tárgyalnak. Újságíróknak azt mondta: ez csak a kezdet. Szerda délelőtt eltemették Izraelben a megölt három zsidó gyermeket és egy rabbit.

A francia rendőrség szerdán reggel még tárgyalt azzal a férfival, aki elbarikádozta magát egy lakóházban Toulouse keleti részén, ám délre megszakadtak vele a tárgyalások. Lapinformációk szerint viszont egy óra körül ismét felvették a kapcsolatot a feltételezett tömeggyilkossal. Korábban a férfi állítólag azt mondta, hogy délután megadja magát. A szomszédokat saját kérésükre evakuálták. A férfi egy első emeleti lakásban barikádozta el magát. A hatóságok szerint az észak-afrikai származású férfi azonos azzal a merénylővel, aki az elmúlt tíz napban három támadásban megölt összesen hét embert, köztük három gyereket a délnyugat-franciaországi városban és környékén.

Korábban állítólag a gyanúsított anyját is odavitték, hogy próbálja jobb belátásra bírni a fiát. A férfi állítólag azt mondta, palesztin gyerekek haláláért és a francia haderő afganisztáni szerepvállalásáért akart bosszút állni. Claude Guéant francia belügyminiszter, aki kora reggel szintén a helyszínre utazott, elmondta: a gyanúsított leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél.

Óva intetett ugyanakkor az iszlám vallás és a toulouse-i merénylő közötti összemosástól Dalil Boubakeur, a párizsi nagymecset rektora.

Algériai származású merénylő

Mohammed Merahnak hívják a hét emberéletet követelő Toulouse-i merényletsorozat feltételezett elkövetőjét. A 24 éves férfi algériai származású francia állampolgár – közölték szerdán rendőrségi források.

A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

Csak a kezdet?

Az állítólagos toulouse-i merénylő szerdára virradó éjszaka felhívott egy televíziós újságírót, és azzal fenyegetőzött, hogy amit eddig elkövetett, “az csak a kezdet”.

A magát a merénylőnek kiadó férfi éjjel 1 órakor telefonált a France 24 tv-adó főszerkesztőjének. A mintegy 11 perces beszélgetés során elmondta neki, hány lövést adott le fegyveréből a három támadás alkalmával. Ezek összesen hét ember – köztük három gyermek – életét oltották ki. “Azt állította, hogy tagja az al-Kaidának, és hogy ez csak a kezdet” – idézte az újságíró a férfit. Utóbbi hozzátette: “mindent filmre vett”, és a felvételek “hamarosan” láthatóak lesznek.

Hajnalban indult az akció

A francia elit kommandó, a RAID egységei szerda hajnalban indítottak akciót Toulouse-ban egy ház ellen, a francia városban és környéken történt véres lövöldözések feltételezett elkövetőjének elfogására. A környéket széles sugarú körben lezárták. A helyszín Toulouse egyik sűrűn lakott városrésze, nem messze attól az iskolától, ahol hétfőn lelőttek két óvodás és egy kisiskolás gyereket, valamint egy fiatal rabbit.

Az akció keretében letartóztatta a francia rendőrség az elmúlt tíz napban Toulouse-ban elkövetett, hét emberéletet követelő merényletsorozat feltételezett tettesének fivérét – közölte a belügyminiszter szerda hajnalban. Az aprólékosan megtervezett rendőrségi művelet szerdán hajnali három óra körül indult meg. Hat-hét lövést lehetett hallani újságírók szerint. Egy vagy két rendőr könnyebben megsérült. Claude Guéant belügyminiszter a helyszínre érkezett.

Nyugati titkosszolgálatok szerint a közelmúltban több tucat fiatal dzsihádista tért vissza hazájába, valamelyik nyugat-európai országba az al-Kaida fellegváraként számon tartott afgán-pakisztáni határvidékről, és a gyanúsított az egyik közülük. Állítólag a francia nemzetbiztonsági hivatal, a DCRI megfigyelés alatt tartotta az első két merénylet óta.

Izraelben eltemették a gyerekeket

A négy áldozat holttestét kedden szállították a dél-franciaországi Toulouse-ból Párizsba, ahonnan az előzetes információk alapján az esti órákban vitték tovább Izraelbe.

Az áldozatoktól – akik kettős francia-izraeli állampolgárok – az előzetes közlés szerint a párizsi Roissy repülőtéren Nicolas Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúzott. Párizsi közlés szerint a holttesteket Alain Juppé külügyminiszter és a hozzátartozók kísérték tovább Izraelbe. Szerda délelőtt könnyek között búcsúztak el az áldozatoktól a BBC tudósítója szerint.

Katonákat is ölt

Ugyancsak szerda este temetik el Montaubanban a megölt katonákat; a francia rendőrség egyelőre nem azonosította a merénylőt, aki a toulouse-i zsidó iskola előtt négy személyt, Montaubanban pedig két színes bőrű katonát megölt. A tömeggyilkos március 11-én Toulouse-ban egy arab származású katonával végzett, majd március 15-én a szomszédos Montaubanban három ejtőernyősre lőtt rá, közülük két arab származású életét vesztette, a harmadik, fekete bőrű katona súlyosan megsebesült.

Sarkozy: a terrorizmus nem törheti meg a nemzeti közösséget

A francia elnök szerint a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje a nemzeti közösséget. Nicolas Sarkozy azelőtt beszélt élő adásban a francia televíziókban, hogy elindult Toulouse-ba. “Nem engedhetünk sem (az iszlám vallás és a merénylő közötti) összemosásoknak, sem a bosszúnak” – fogalmazott rövid megszólalásában a köztársasági elnök, miután fogadta hivatalában Franciaország legfőbb vallási vezetőit.

“Azért találkoztam a zsidó közösség és a muzulmán vallás képviselőivel, hogy bebizonyítsuk, a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje nemzeti közösségünket” – hangsúlyozta Sarkozy.  Hozzátette: “Egy ilyen eseménnyel szemben Franciaország csak nagy lehet a nemzeti egységben. Tartozunk ezzel a hidegvérű gyilkosoknak, tartozunk ezzel hazánknak”.  Az államfő jelezte: részt vesz délután Montaubanban a meggyilkolt katonák búcsúztatásán és meglátogatja Toulouse-ban a zsidó iskola előtti lövöldözés sérültjét, egy 17 éves gimnazistát, valamint azt a katonát, aki túlélte a montaubani lövöldözést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik