Nagyvilág

Megölték a toulouse-i mészárost

Akciófilmbe illő jelenettel zárult a 32 órán át tartó dráma. A francia kommandósok fejbe lőtték a fürdőszobából kirontó gyerekgyilkos merénylőt.

Meghalt a 24 éves algériai származású francia állampolgár, Mohammed Merah, miután a francia rendőrség különleges erői betörtek abba a házba, ahol a gyilkosságsorozattal gyanúsított férfi elbarikádozta magát – közölte Claude Gueant francia belügyminiszter. A miniszter elmondása szerint a gyanúsított a fürdőszobában húzta meg magát, és onnan kitörve támadt rá az elfogására érkezett kommandósokra.

Az elsőként beérkezett információk szerint a férfi fegyverrel a kezében, tüzelve ugrott ki az ablakon, a frissebb értesülések szerint viszont fejlövés végzett vele. Francois Molins, az üggyel foglalkozó terrorelháírtó nyomozó szerint a terrorista golyóálló mellényt viselt és egy 45-ös Colt típusú pisztollyal tüzelt körülbelül 30-szor a behatoló kommandósokra. Holttestére a ház előtt  találtak rá a rendőrök – mondta el a francia belügyminiszter.


A végjáték hangjai a kordonokon túlról

Rendőrségi források szerint a kommandósok fokozatosan és óvatosan haladtak előre, mielőtt behatoltak a gyanúsított lakásába, akivel szerda éjjel 11 óra körül minden kapcsolat megszakadt. A belügyminiszter elmondta: a gyanúsított először azt mondta, hogy 22h45-kor megadja magát, majd azt közölte, hogy mégsem, és hogy meg fogja ölni a rendőröket, ha megpróbálják elfogni. A kommandós akció megindításáról csütörtök reggel született meg a politikai döntés.

A különleges erők gránátok robbantásával kezdték a támadást, de erre semmilyen reakció nem érkezett a merénylő részéről. Ezt követően a kommandósok az ajtón, majd az ablakokon át is behatoltak a lakásba. Az ablakokat már az éjszaka folyamán berobbantották.

Miután a tettes különösen veszélyes személynek tűnt, a rendőrök videotechnikával térképezték fel maguk előtt a lakás különböző helyiségeit, de sehol nem láttak senkit. Utolsónak maradt a fürdőszoba, és amikor oda is bejuttatták a technikai eszközöket, a merénylő kitört a fürdőszobából, miközben lövéseket adott le a rendőrökre. Ekkor olyan heves tűzpárbaj alakult ki, amelyről a kommandósok utóbb azt állították, hogy még soha nem tapasztaltak ilyen erőszakos ellenállást. Az elit alakulat tagjai fedezékbe vonultak és onnan lőttek vissza.


Mohamed Merah, a terrorista egy korábbi felvételen

A francia kormánynak eredetileg az volt a szándéka, hogy élve fogják el a hét ember, köztük három gyermek meggyilkolásával gyanúsított 24 éves férfit. A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja 32 órán át tartotta körülzárva a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok szerda este az egész városrészben lekapcsolták az áram-, gáz- és vízszolgáltatást, hogy így fárasszák ki és kényszerítsék megadásra a merénylőt.

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtték le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit egy toulouse-i zsidó iskolánál.

A magát az al Kaida terrorszervezet tagjának mondó, radikális iszlamista nézeteket valló Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, és azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik