Nagyvilág

Elvonóra küldik a nyolcéves láncdohányost

Beutalták egy rehabilitációs központba azt az indonéz kisfiút, aki nyolcévesen több doboz cigarettát szív el naponta.

A nemzetközi sajtóba is bekerült kisgyereket hétfőn vitték el szülei az indonéz gyerekvédelmi hatósághoz, amely úgy döntött, hogy a fiút egy meg nem nevezett központba utalják, ahol reményeik szerint meg fogják szabadítani nikotinfüggőségétől – jelentette a Jakarta Post.

A Nyugat Jáva tartomány egyik falujában élő gyerek négyévesen szokott rá a dohányzásra. Mostanra már két doboz cigit szívott el naponta, és dühroham tört rá, ha nem kapott cigarettát – mondta el a gyerek apja.  “Napjait dohányzással és játékkal tölti, iskolába már nem akar járni”  – közölte a férfi.

Két évvel korábban egy kétéves indonéz gyereket kellett elvonóra küldeni, miután rászokott a nikotinra, és már napi negyven szálat szívott el, de nemzetközi felháborodást okozott egy dohányzó négyéves indonéz kisfiút mutató 2010-es videofelvétel is. Az elrettentő esetek felhívták a figyelmet a dohányzással kapcsolatos indonéz szabályozásra, amely nem tiltja, hogy fiatalkorúaknak cigit adjanak el.

Indonéziában, ahol a lakosság fele kevesebb mint napi két dollárból él, az étel után a dohánytermékekre költenek a legtöbbet a háztartások – írta a Jakarta Globe. Egy doboz cigi ára nagyjából egy dollár a szigetországban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dél-ázsiai országban az elmúlt negyven évben hatszorosára nőtt a dohányosok száma. A 240 milliós lakosság több mint egynegyede bevallottan dohányos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik