Üzleti tippek

Cigistop: a lakás is tiltott zóna lehet

Már csak néhány hét, és vége a türelmi időnek. A főbb szabályokat már sok cégnél mantrázzák, de a kisebb buktatókat is érdemes elkerülni. Ezeknek jártunk utána.

„Elsőre sokkoló volt a cigistop bevezetése, de a kollégák elég hamar megszokták. A hamutálakat távolabb tettük a bejárattól, kiraktuk a figyelmeztető táblákat, a cigizőt pedig tárgyalóvá alakítottuk. Kétségtelen, hogy a vállalkozásnak jól jött a plusz 25 négyzetméter. A péntek esti sörözésnél persze, több a macera” – így összegezte tapasztalatait Zoltán, aki egy 15 fős informatikai céget vezet.

A dohányzási tilalom januártól lépett életbe. Eszerint a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben tilos a „füstölgés”. Cigarettázni tehát csak az udvaron vagy az utcán lehet, de ott sem mindenhol, hiszen be kell tartani a bejáratoktól való 5 méteres távolságot.

Már csak néhány hétig, március végéig tart a tesztüzemmód, vagyis a türelmi idő, amikor még büntetés helyett csak figyelmeztetnek a hatósági ellenőrök. Ezt a tapasztalatok szerint helytelenül több vendéglátóhely is kihasználja, és azok kárára növelik bevételeiket, akik már januártól beszedték az asztalokról a hamutálakat. A dohányzó vendégek egy része érthetően nem fogadta kitörő örömmel a cigistop bevezetését, de azt többen elismerik, hogy érdekes módon kevesebbszer gyújtanak rá a munka utáni összejöveteleken.

A vállalkozások feladata a dohányzóterületek kijelölése, valamint a tiltó és megengedő táblák felszerelése. Ezeket az antsz.hu oldalról nyomdai minőségben is le lehet tölteni. A jelzésekről és feliratokról várhatóan nyáron lesznek uniós egyeztetések, de a hiányzó vagy a nem megfelelően kihelyezett táblák miatt már most is kiszabható bírság.

Szabályok, amiket még kevesen tudnak

Az otthoni munka sem számít kivételnek

Addig amíg dolgozik, a lakása munkahelynek minősül, így a törvény alapján ott sem lehet rágyújtani. “Természetesen ennek az ellenőrzése rengeteg kérdést vet fel, és a törvényi szabályozás sokkal inkább a nagy létszámú cégekre koncentrál” – magyarázta az FN24-nek Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője.

Frissítés: Otthoni munka és a cigistop: pontosít az ÁNTSZ

Társasházak: a szomszédok szavazata is számít

A lépcsőházakban csak akkor lehet rágyújtani, ha a tulajdonostársak négyötödös többsége megszavazta ezt, továbbá a házirendet is módosítani kell. Ha még nem döntött a társasház, akkor automatikusan a tiltás érvényes.

A teraszokon is figyelni kell az 5 méteres távolságra

Az irodaházak emeletein, akkor lehet kijelölni dohányzóterületet, ha van olyan terasz, amely nem zárt légterű, és megoldható, hogy az ajtótól 5 méterre dohányozzanak.

Az autókban továbbra is rá lehet gyújtani

A gépjármű munkaeszköznek és nem munkahelynek számít, így nem vonatkozik rá a tilalom.

Az ördög a részletekben rejlik
Ha szeretne utána olvasni a cigistopnak, akkor az antsz.hu oldalon a Nemdohányzók védelméről szóló törvény közérthető, rövid kivonatát is megtalálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik