Nagyvilág

Magyar menekültáradat Kanadában

Csaknem megduplázódott 2011-ben a Kanadában menedéket kereső magyarok száma. A vízummentesség azonban marad.

Tavaly 4409 magyar folyamodott menekültstátuszért Kanadában, szemben a 2010-es 2300-zal – írta internetes kiadásában a The Vancouver Sun, az ottawai központú Postmedia News médiaügynökséget idézve. 2009-ben 2240 ilyen kérelmet nyújtottak be magyar állampolgárok. A menedékkérők többsége feltehetően roma.

A kanadai kormány az elmúlt években megszigorította a roma menedékkérelmek elbírálását. A csehországi romák ez irányú törekvése 2010-ben tetőzött: megtörtént, hogy egyetlen éjszaka leforgása alatt 95-en érkeztek a torontói Pearson Nemzetközi reptérre. A kanadai kormány visszaállította a vízumkényszert Csehországgal, és Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter “hamisnak” bélyegezte a folyamodványok többségét.

Amióta Kenney nyilvánosan megkérdőjelezte a cseh menedékkérelmeket, a Bevándorlási és Menekültügyi Bizottság sokkal keményebb vonalat képvisel a roma kérelmezők ügyében. A hatóság 2010-ben a Cseh Köztársaságból érkezett menekültkérelmeknek csak a két százalékát hagyta jóvá, 2011 első kilenc hónapjában pedig az öt százalékát. Hasonló szigorúsággal járt el a magyar állampolgárok ügyében is: 2010-ben a folyamodványok 2, a tavalyi év első háromnegyedében pedig a 7 százalékát fogadta el.

A lap szerint noha azóta Magyarország vált a menedékkérők fő forrásává, a kanadai kormány a jelek szerint nem készül a vízumkényszer visszaállítására. “Kanada rendszeresen felülvizsgálja az egyes országokkal kapcsolatos vízumpolitikáját. Az országok tudatában vannak annak, hogy ha nem teljesítik a vízummentesség követelményeit, akkor kötelező lesz a vízum” – jelentette ki Candice Malcolm, a bevándorlásügyi miniszter szóvivője. 2007-ben, mielőtt Kanada megszüntette a vízumkényszert Magyarországgal, a menedékkérők száma mindössze 34 volt.

“A kanadai kormány mindig keresi a módját, hogy megoldja azok problémáját, akik kihasználják a menekültügyi rendszerünket” – nyilatkozott a lapnak névtelenül egy kanadai kormányzati illetékes, aki az intézkedésnek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra gyakorolt várható negatív hatására hivatkozva kizárta, hogy Ottawa a vízumkényszer azonnali visszaállítását tervezné a magyar állampolgárokkal szemben.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2009-2010-re vonatkozó adatai szerint messze Kanada volt a menedékjogot kérő magyar állampolgárok legfontosabb célországa. Utána Belgium következett 188 kérelemmel, az Egyesült Államok 47-tel, majd Norvégia és Franciaország egyaránt 33-33 folyamodvánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik