Nagyvilág

Gazdasági összeomlás szélén Velence

Egymás után adja el kincset érő palotáit Velence önkormányzata - írta az Il Sole 24 Ore olasz gazdasági napilap. A műemlék épületekből befolyó pénz sem tudja azonban pótolni a velencei városkassza hiányát.

“Velence eladja a családi ékszereket és még csak nem is kerülnek olyan sokba” – így utal a lap azokra a palotákra és más műemléki épületekre, melyeket a lagúnák városa magánbefektetőknek adott el. A Ca’Corner della Regina negyven millió euróért a Prada divatházé lett, a Szent Márk térhez közeli egykori Pilsen sörgyárat egy kereskedelmi lánc szerezte meg, a városi kaszinó Las Vegas-i tulajdonosokat kapott.

Ez sem elegendő azonban a város által felhalmozott 350 millió euró adósság és a havi 50-100 millió euró folyóköltség térítésére, amelyből az önkormányzat dolgozóit és a szállítókat kellene kifizetni. A városi vállalatokat további egymilliárdos hiány terheli – írta a gazdasági napilap.

Az Il Sole 24 Ore szerint Giorgio Orsoni polgármester a paloták kiárusításával sem tudja egyensúlyozni az utóbbi időben befagyasztott két pénzforrást: a válság miatt az olasz kormány már nem tud különfinanszírozást nyújtani a nemzeti örökségnek tartott Velencének, és a város elesett attól az évi 100 millió eurós “csekktől” is, melyet eddig a kaszinó bevételéből kapott.

Velencét a lakosai sem tudják fenntartani: a szigeteken ma már kevesebb mint hatvanezren élnek, többnyire idősek és egyetemisták. Harmincmillió turista látogat évente a városba, ám ez sem segít: ötödük reggel érkezik, este megy és nem költ semmire. A rekordszámú látogató ellenére az Actv velencei közlekedési vállalatnál tavaly húsz százalékkal esett vissza a jegyvásárlás. A több mint hat eurós menetjegyár ugyanis gyaloglásra készteti a turistákat – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik