Nagyvilág

Emósokat köveztek halálra

A támadásokban az is közrejátszhatott, hogy az iraki belügyminisztérium múlt hónapban sátánista szubkultúra tagjainak bélyegezte őket.

Kórházi és biztonsági források szerint legalább 14 fiatalt köveztek halálra az elmúlt három hétben Bagdadban, amiért nyugati “emo” stílusú ruhákat és hajviseletet hordtak. A gyilkosságokat valószínűleg egy millitáns síita csoport kampányának hatására követték el a tettesek – számolt be a Reuters hírügynökség.

A támadásokban az is közrejátszhatott, hogy az iraki belügyminisztérium múlt hónapban sátánista szubkultúra tagjainak bélyegezte az emósokat, és kérte a polgárőrséget, hogy lépjen fel ellenük.

A holttesteket három bagdadi kórházba szállították a támadások után. Az egyik orvos szerint az áldozatok koponyáját a felismerhetetlenségig összeroncsolták a kövek és tégladarabok.

A Reuters beszámolt arról is, hogy szombat óta egy lista kering azon a környéken, ahol a kövezések zajlottak. Erre több fiatal nevét is felírták, azzal fenyegetve őket, hogy hasonló sorsra jutnak, mint társaik, ha nem változtatnak öltözkedési szokásukon. Biztonsági források közölték, hogy a meggyilkoltakon kívül 6 másik fiatalt – köztük két lányt – is megvertek figyelmeztetésképp.

A gyilkosságok hírére a belügyminisztérium is reagált. A tárca közleménye szerint az ügyet “kreált riportokkal” a média fújja fel, mert egyetlen bejelentés sem érkezett, miszerint az “emo”-ügy miatt követték el a bűncselekményeket. A minisztérium a bosszút, a szociális és társadalmi feszültésgeket jelölte meg a gyilkosságok legfőbb okaként.

A halálos kövezéseket síita vallási vezetők is elítélték. Szerintük az “emo” stílus terjedésének békés eszközökkel, felvilágosítással kellene gátat szabni.

Irakban azokat a fiatalokat tartják “emósnak”, akik nyugati sítlusú, sötét, szűk ruhákat, koponyát mintázó ékszereket és erős sminket hordanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik