Kultúra

A tévében: háborúk mindenhol

Irak és Vietnam mellett lesz ma szó polgárjogi, vagyis öntudatháborúról, és egy jövőbeli, kissé egyoldalúról is.

1990 nem most volt, ezt nemcsak matematikailag vagy politikailag érzékeljük, hanem mondjuk azon is, hogy a nemrég a Sherlock Holmes 2. – Árnyjátékban látott Robert Downey Jr. arcát összevetjük az 1990-es Air Americában láthatóval. Ebben a filmben még mintha egy Wham-hasonmásversenyen indult páros egyik tagja lenne, aki a 80-as években szokásos melír-tupír kettőssel émelyített George Michaelt utánozná. Társa is igyekszik: Mel Gibson az Első Emelet együttes énekesét, Kikit próbálja külsejével megidézni. A filmben amúgy mindketten pilóták, akik a címben megnevezett titkos CIA-légitársaságnak dolgoznak, és veszélyes bevetések során kockáztatják frizurájuk testi épségét. 18:55, film+.

Mit tegyen egy tanárnőjelölt, akit bőrszíne miatt nem vesznek fel egy iskolába? A magyar viszonyokba ne menjünk bele, Amerikában – a film valós eseményeken alapul – a nő nem a bíróságra megy, hanem egy bezárni készülő uszodába megy el dolgozni. A hajdan jó eredményekkel büszkélkedő úszó a fejébe veszi, hogy kinevel egy fekete úszókból álló csapatot. Az efféle filmek, mint amilyen a Büszkeség is, általában kissé didaktikusak, de most arról az öntudatról van benne szó, amely annyira fájón hiányzik (avagy a sértettség és agresszió keverékének hisszük) itthon az emberekből, kisebbségből, többségből egyaránt, úgyhogy most kicsit elképzelhetjük, hogy milyen lenne, ha volna. 20:15, m1.

 

2005-ben Amerikában háborús filmet Irakról vagy Afganisztánról volt szokás csinálni, hisz Amerika általában rögvest elmagyarázza magának, hogy miért, hogy, milyen indokkal és okkal támad meg valakit. A visszapillantás, a múlt történéseinek feldolgozása általában a háborúk után évtizedekkel jön divatba. Ezért is érdekes, hogy a

Bőrnyakúak az 1991-es Öbölháborúról szól. Amely persze ugyanolyan, mint a többi: más, mint a tévében. Ebben az esetben szinte alig van. Egy fiatal tengerészgyalogos pedig azt éli át, ahogy a háborúra várakozás “hevében” úgy épül le, mint anno a kalocsai laktanyában a szolgálatuk második felét élő, unatkozó öregkatonák. Erről tán az a Fenyő Iván is mesélhetett a főszereplő Jake Gyllenhalnak, aki egy kisebb szerepet eljátszott a filmben, így sikerült egy stáblistára ráférnie Jamie Foxxszal vagy Chris Cooperrel. 21:00, TV2

Ridley Scott után James Cameron kapta kezébe az Alien-történetet, és csinált egy remek második részt. Az Alien 2. – A bolygó neve halál esetében egy csapat már az szörnyek létéről tudva utazik a bolygóra, hogy rendet csináljon, ám a megfenyítő emberiség mítosza hamar szertefoszlik. 21:00, film+.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik