Nagyvilág

Szíriában terjeszkedik az al-Kaida

Az amerikai hírszerzés főnöke szerint az al-Kaida robbantott Szíriában.

Valószínűleg az al-Kaida iraki ága hajtotta végre Szíriában az elmúlt hetek öngyilkos robbantásos merényleteit és a terrorszervezet tagjai beszivárogtak a Bassár el-Aszad rezsimje ellen harcoló ellenzéki erők soraiba – jelentette ki James Clapper, amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

Irakból Szíriába

A december óta Damaszkuszban és Aleppóban elkövetett pokolgépes támadások “az al-Kaida-típusú támadások minden jegyét magukon viselik” – mutatott rá a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága előtt Clapper. “Úgy gondoljuk, hogy az iraki al-Kaida Szíria felé terjeszkedik” – mondta Clapper, aki 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordinálja.

A hírszerzési főnök kijelentései megerősítették azokat az amerikai tisztségviselők által korábban tett nyilatkozatokat, amelyek szerint Washington az al-Kaida kezét gyanítja egyes szíriai robbantások mögött, miután a terrorszervezet első embere, Ajman az-Zavahri egy videó-üzenetben támogatásáról biztosította az Aszad-rezsim elleni felkelést. Az iraki belügyminiszter-helyettes február elején kijelentette, hogy az al-Kaida Irakból Szíriába csoportosítja át militánsait és fegyvereit.

Gyanús vegyifegyverek

Clapper aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a terrorszervezet észrevétlenül beszivárgott a megosztott szíriai ellenzék soraiba. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter állítása szerint egyelőre nem lehet tudni, milyen hatást gyakorol az al-Kaida a szíriai ellenzékre.

James Clapper egyébként hangot adott meggyőződésének, hogy az Aszad-rezsim, amint azt az elnyomó intézkedési is mutatják, képes kitartani, az ellenzék pedig megosztott, így a kialakult patthelyzet aligha oldódik meg egyhamar.

A kémfőnök azt mondta, az amerikai hírszerző szolgálatok megfigyelés alatt tarják a szíriai vegyifegyver-raktárak kiterjedt hálózatát, amely sokkal jelentősebb, mint a megdöntött líbiai vezető, Moammer Kadhafi hasonló arzenálja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik