Nagyvilág

Egyedülálló Fico fölénye

Akár egyedül is kormányt alakíthatna Robert Fico, még soha senki sem nyert ekkorát Szlovákiában. Csak az egyik magyar párt jutott be.

A szombati előre hozott szlovákiai választásokat elsöprő fölénnyel nyerte a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) – erősítette meg Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke vasárnap a szavazatok százszázalékos összesítése után. A szavazatok végső összesítéséből kiderült, hogy a szlovák parlament 150 képviselői székén 6 pártnak kell osztoznia.

Negyedik a Bugár vezette párt

A választásokat több mint egy millió 134 ezer szavazattal nyerte az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD). A Smer a választók voksainak 44,41 százalékát szerezte meg, így a pártnak 83 képviselője lesz 150 fős szlovák parlamentben. A második legjobb eredményt a szavazatok 8,82 százalékát megszerző, Ján Fígel vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el, 16 képviselői mandátumot biztosítva magának a törvényhozásban.

A harmadik helyen az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő párt végzett a leadott voksok 8,55 százalékával, ez számukra 16 képviselői széket jelent. A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar pártra 176 ezren adták le szavazatukat, s így a voksok 6,89 százalékával a negyedik helyen végzett, 13 parlamenti mandátumhoz jutva. A párt a 2010-es eredményhez képest közel 30 ezer vokssal kapott kevesebbet.

A szavazatok 5,88 százalékát, s ezzel 11 mandátumot szerezve az ötödik helyen sikerült bejutnia a törvényhozásba a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) pártjának Richard Sulíkkal az élén. 6,09 százalékos támogatottságot szerezve, hatodikként jutott a parlamentbe a Mikulás Dzurinda vezette jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS), nekik 11 parlamenti széket sikerült szerezniük.

Pár szavazat hiányzott az MKP-nak

A Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártjának nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Az MKP mintegy 109 ezer szavazatot kapott, s a voksok 4,28 százalékát megszerezve maradt a parlamenten kívül. A szavazatszám lényegében megegyezik a 2010-es választáson szerzett voksok számával.

Az esélyesnek tartott pártok közül nem sikerült bejutnia a törvényhozásba a szlovákiai politikai spektrum jobbszélén elhelyezkedő, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), amely a szavazatok 4,55 százalékát kapta, míg a korábban szintén esélyesnek tartott 99% nevet viselő párt csupán 1,58 százalékot kapott.

A voksoláson való részvételi arány a várakozások ellenére nem döntött negatív rekordot, sőt a mostani voksoláson néhány tized százalékkal magasabb volt a részvételi arány, mint 2010-ben. Ez 59,11 százalékos részvételi arányt jelent.

Még senki sem nyert ekkorát

A kilencvenes évek politikai fordulata óta még sohasem volt olyan erős politikai párt az országban, mint amilyen most az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD). Egyetlen párt 83 mandátumot szerzett a 150 fős képviselőházban – egészen új helyzet állt elő.

Fico pártjának programját kormányprogrammá nyilvánította. A Smer egyértelműen EU-barát pártnak állítja be magát, ellentétben a középjobb pártokkal, amelyek vagy nyíltan, vagy hallgatólagosan az euroszkepticizmussal kokettáltak. A gazdaságpolitikában a Smer nagy infrastrukturális projektekre, mindenekelőtt autópályák építésére helyezi majd a hangsúlyt. A programból kevésbé kiolvashatóak a Smer szándékai, az igazságügy, az egészségügy és a szociálpolitika területén. Az abszolút többség, amellyel Fico pártja rendelkezik, azt eredményezheti, hogy hatalmi helyzetüket nyakra-főre ki fogják használni. Ellenőrzés az ellenzék révén aligha várható.

A szlovákiai magyarsággal kapcsolatban viszont a szakértő nem sok jóra számít. „Enyhülésre nem számítok. Vissza fogja állítani a nyelvtörvény és a kisebbségi nyelvhasználati törvény korábbi szigorát, és marad a kizáró állampolgársági törvény” – mondta Hamberger Judit korábban lapunknak. A magyar Külügyminisztérium ugyanakkor nyitott az intenzív párbeszédre, bízik a sikeres együttműködésben, kész a szlovákiai magyar közösség sorsát érintő nyitott kérdések megtárgyalására – közölte a tárca sajtófőosztálya közleményben.

Szlovákiában azt követően tartottak előre hozott parlamenti választásokat, hogy 2011 októberében Iveta Radicová jobbközép kormánya gyakorlatilag megbuktatta önmagát, mert az eurómentőöv elfogadásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmi szavazással kötötte össze. A bizalmi szavazáson akkor csak 55 képviselői voksot kapott a kabinet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik