Nagyvilág

Martonyi: Európa újraegyesítése nem történt még meg

A magyar kormány elkötelezett az Európai Unió további bővítése mellett - mondta Martonyi János a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai pénzügyi napilapnak.

A külügyminiszterrel készített rövid interjú a lap Közép- és Kelet-Európával foglalkozó blogoldalán jelent meg pénteki keltezéssel.

“Határozott meggyőződésünk, hogy Európa újraegyesítését végig kell vinni, mivel ez még nem történt meg” – hangsúlyozta Martonyi.

A lap hozzáteszi, hogy a magyar diplomácia 2011-es EU-elnöksége egyik legnagyobb sikerének tartja Horvátország jövő évre kitűzött uniós csatlakozását, s buzgón védelmezi a március elején tagjelölti statust kapott Szerbia ügyét.

“Még Szerbia taggá válása után is tovább kell lépnünk” – mondta a magyar külügyminiszter, aki szerint a felvételi folyamat terén való előrelépésben valószínűleg Montenegro és Macedónia következik.

Martonyi János a lap szerint kitért arra is, hogy bár az EU bővítése fáradságos lehet és nehézségekbe ütközhet a balkáni országok számára, sikeréről meg van győződve, hiszen a folyamatot az elmúlt években az eurózóna válsága és az unió egységével kapcsolatban a válság kezdetén felmerült kétségek sem tudták megtorpedózni.

Az interjú azután jelent meg a WSJ Emerging Europe című blogján, hogy a lap – egy nappal korábban – a magyar kormány Brüsszellel és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott hitelfelvételi tárgyalásairól cikkezett, ugyancsak Martonyi János szavait idézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik