Nagyvilág

Titkos várfolyosóba zuhant egy üzlet

Tizenötméter mély lyukba esett egy fotósszaküzlet Ukrajnában. Egy több száz éves eddig ismeretlen alagút talajvizek által alámosott szakasza omlott be.

Csaknem egy teljes fotószaküzletet nyelt el egy elfeledett alagút Nyugat-Ukrajnában, a Lemberg megyei Drohobics óvárosi negyedében – írja a nyugat-ukrajnai ZIK hírügynökség.

Az üzlethelyiség padlózatának helyén egy 15 méter átmérőjű, 2-3 méter mély gödör keletkezett, elnyelve a teljes árukészletet. Szerencsére az eset éjjel történt, így emberéletben nem esett kár.

Az okok kivizsgálása során az egykor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott kisváros vízművének munkatársai megdöbbenve állapították meg, hogy egy több száz éves, eddig ismeretlen alagút talajvizek által alámosott szakasza omlott be. A járat egykor a helyi Szent Bertalan római katolikus templomerődöt kötötte össze a piactérrel.

A hatóságok elrendelték az alagút teljes felderítését és állagfelmérését. Valószínű ugyanis, hogy az omladozó járat fölött több olyan, száz évnél is régebbi, műemléknek számító épület is áll, amelyek jelenleg lakóházul szolgálnak vagy irodáknak, üzlethelyiségeknek adnak otthont, amelyek hasonló módon veszélyben foroghatnak.

A drohobicsi Szent Bertalan templom építését II. Ulászló lengyel király rendelte el 1392-ben. Erős falai annak idején egyben erődítményként is szolgáltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik