Nagyvilág

Megkezdték a csernobili szuperszarkofág építését

Ukrajnában végre megkezdődtek a Csernobili Atomerőmű új, több mint 1 milliárd euróba kerülő szarkofágjának tényleges építési munkálatai

A francia tervek alapján készülő könnyűszerkezetű, víz-, lég- és sugárzásmentes új szarkofág építési költségeiből mintegy 700 millió euró összegben veszik ki részüket az európai donorországok. Oroszország egyelőre 50 millióval járul hozzá a munkálatokhoz.

 

A 150 méter hosszú, 260 méter széles és 105 méteres magasságú, félköríves kiképzésű hangár építését az erőmű közvetlen szomszédságában végzik, majd a kész építményt síneken fogják a jelenlegi betonszarkofág fölé gurítani. Az ehhez szükséges vágányok lefektetését már a múlt év augusztusában megkezdték. A szerkezet méreteit jellemzi, hogy talapzatával együtt bőven elférne alatta a New York-i Szabadság-szobor.

A teljes kivitelezés várhatóan 2015-ben fejeződik be. Ezt követően az új szarkofág mintegy 150 évig töltheti be feladatát, miközben biztonságos takarása alatt el lehet majd végezni a jelenlegi betonkoporsó és az 1986-ban felrobbant IV. blokk maradványainak aprólékos elbontását, és a helyszín teljes sugármentesítését. Az egyik videomegosztó portálra nemrég felkerült felvétel tanúsága szerint ugyanis a jelenlegi – több helyütt megrepedezett falú – szarkofágon belül ugyanolyan összevisszaságban hevernek a reaktor romjai, a fűtő- és hűtőelemekkel egyetemben, mint ahogy a robbanást követően szétszóródtak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik