Nagyvilág

Neonáci ruhabolt a norvég mészárosra emlékeztető névvel

A neonáci körökben népszerű Thor Steinar ruházati cég a Brevik nevet adta a kelet-németországi Chemnitzben megnyitott új márkaboltjának.

A Szászország tartománybeli város lakossága és a helyi politikusok körében felháborodást váltott ki a névválasztás – közölte a Welt Online. Leginkább az bántja őket, hogy a nemrégiben lelepleződött terrorista sejt – az ugyancsak szászországi Zwickauban alakult Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) – után szülőföldjük ismét egy neonáci vonatkozású ügy miatt kerül a médiaérdeklődés középpontjába.

A Thor Steinar azzal védekezett, hogy ők nem szélsőjobboldali norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivikről, hanem a Brevik nevű svéd teleülésről nevezték el márkaboltjukat. A cég közlése szerint valamennyi márkaboltot egy-egy norvégiai településről neveznek el, és így jártak el Chemnitzben is. Brevik 2700 lakosú település, Oslótól délre fekszik. Breivik tavaly nyáron összesen 77 embert gyilkolt meg Oslóban, illetve Utoya szigetén, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában.

A chemnitzi önkormányzat minden követ megmozgat, hogy bezárjon a márkabolt – közölték a városházán. Az üzlethelyiség tulajdonosa azt mondta, amikor megkötötték a szerződést a bérlő vállalkozással, nem tudta, hogy az valójában a hírhedt neonáci divatmárka képviselője, és a hideg futkosott a hátán, amikor először meglátta a berendezett üzletet – áll a Die Welt című lap online kiadásában megjelent beszámolóban.

Bírósági határozat alapján már több Thor Steinar márkaboltot be kellett zárni Németországban, mert az üzlethelyiség bérbeadója arra a hivatkozott, hogy félrevezette a bérlő. Volt olyan üzlet is, amely a közfelháborodás hatására zárt be. Ez történt például 2008-ban – vagyis jóval a Breivik-féle mészárlás előtt – Hamburgban, ahol ugyancsak Brevik néven működött egy Thor Steinar márkabolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik