Nagyvilág

Nem túl menő Görögbe menni

Csökken Görögország idegenforgalmi "népszerűsége" egy hétfőn Athénban nyilvánosságra hozott hivatalos jelentés szerint.

A görög idegenforgalmi cégek szövetsége, a SETE közleményében arról számolt be, hogy az év első hónapjaiban jelentősen visszaesett a foglalások száma az euróövezet legstabilabb, úgynevezett “tripla A” besorolású országaiból. A hitelminősítő intézetek értékelése szerint például Németország tartozik ebbe a csoportba.

Athén, illetve a görög szigetek különösen a német turisták számára jelentettek első számú idegenforgalmi célpontot. A SETE beszámolójával egy időben német idegenforgalmi források is megerősítették, hogy Görögország már távolról sem olyan népszerű a német turisták számára, mint korábban volt. Az idézett források szerint mindebben közrejátszik a görög gazdasági, illetve pénzügyi válság, valamint az ezt kísérő ingatag belpolitikai helyzet, továbbá a görög lakosság körében a válságkezelés kapcsán erősödő németellenes hangulat.

Tavaly mintegy 2 millió német turista kereste fel Görögországot, messze megelőzve a többi európai uniós, illetve euróövezeti tagállamot. A görög idegenforgalmi listán a második helyen tavaly Németország után Nagy-Britannia állt, 2011-ben másfél millió brit turista érkezett Görögországba.

A SETE mostani beszámolója az illetékes hatóságok számára azért is aggodalomkeltő, mert a görög idegenforgalom – az ország nehézségei ellenére – tavaly rendkívül sikeres évet zárt. Összesen 16,4 millió külföldi turista érkezett az országba, és az idegenforgalmi bevételek 10 milliárd eurót tettek ki.

Az athéni idegenforgalmi szakemberek mindennek ellenére derűlátóak, és bíznak abban, hogy az elkövetkező hónapok – az adósságválság remélhető enyhülésével párhuzamosan .- a megrendelések szempontjából sikeresebbek lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik