Nagyvilág

Műkincsrabló-bandát számoltak fel Görögországban

A görög rendőrség letartóztatott 44 embert, akiket antik műkincsek illegális kereskedelmével gyanúsítanak.

A csempészhálózat vezetőjével, egy 66 éves férfival együtt további 43 embert vettek őrizetbe a hét végén Görögország északi és középső részén – közölte a görög rendőrség. A 25 és 74 év közötti életkorú gyanúsítottak között nyugdíjasok és önkormányzati dolgozók is vannak.

Az ókori műkincsek csempészésével foglalkozó bűnbanda felszámolása közben a rendőrök lefoglaltak több mint nyolcezer érmét, valamint ékszereket, bronz szobrokat és fából készült ikonokat. A műtárgyakat illegális régészeti feltárásokon ásták ki a föld mélyéből Makedóniában és Thesszáliában. A rendőrség azon dolgozik, hogy azonosítsa a külföldre már eladott tárgyakat.

Az ősi kincsekben gazdag Görögországban megugrott a bűnözés, ahogy a gazdaság teljesítménye zuhanórepülésbe kezdett, és a fiatalok körében a munkanélküliség elérte az 50 százalékot. A múlt hónapban fegyveres rablók kifosztottak egy múzeumot az olimpiai játékok szülővárosában, Olümpiában, bronzból és kerámiából készült tárgyakat elhurcolva. Néhány héttel korábban az ország nemzeti galériájába is betörtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik