Nagyvilág

Már nincs hova rontani Görögországot

A lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatra minősítette vissza Görögországot szombaton a Moody's,

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közép-európai idő szerint szombat hajnalban, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a már eddig is rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető “Ca” szintről “C”-re süllyesztette Görögország szuverén hazai és küladósságának besorolását.

A cég közölte azt is, hogy az új görög besorolásra nem állapít meg külön kilátást, tekintettel arra, hogy véleménye szerint “nagyon magas a kockázata” Görögország törlesztésképtelenné válásának, másrészt a “C” osztályzat a Moody’s besorolási skálájának legalsó szintje, vagyis innen már nincs hova rontani a görög besorolást.

A görög leminősítéshez fűzött indoklásában a Moody’s Investors Service kiemelte, hogy a görög kormány által ismertetett adósságcsere-javaslatból következtethetően a programhoz csatlakozó befektetők jelentős veszteségeket fognak elszenvedni a portfolióikban lévő görög kormányadósság után.

A hitelminősítő londoni elemzése szerint az EU-program és a javasolt adósságcsere csökkenti ugyan Görögország adósságterheit, ám a törlesztésképtelenné válás kockázata még az adósságcsere végrehajtása után is magas marad.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s a hét elején szelektív nem törlesztővé nyilvánította Görögországot, arra hivatkozva, hogy a görög kormány az adósságátrendezés során egyes államkötvény-sorozatokra visszamenőleges hatállyal kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik