Nagyvilág

Elhagyták Egyiptomot a beperelt külföldi aktivisták

A civil szervezetek ellen az a vád, hogy törvénytelenül kaptak pénzeket külföldről, és beavatkoztak az egyiptomi belpolitikába.

Az egyiptomi kormány bejelentette csütörtökön, hogy lefolytatják a pénzügyi visszaéléssel vádolt amerikai és más külföldi politikai aktivisták perét, miközben az érintettek távozhattak az országból.A bejelentés előzménye, hogy az üggyel megbízott két katonai bíró kedden magyarázat nélkül lemondott. Helyükre a fellebbviteli bíróságnak kell kineveznie új bírákat.

A civil szervezetek – köztük az amerikai Freedom House és a német Konrad Adenauer-alapítvány – aktivistái és helyi irodái ellen az a vád, hogy törvénytelenül kaptak pénzeket külföldről, és beavatkoztak az egyiptomi belpolitikába. A 43 vádlott – köztük 19 amerikai, egyikük Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter fia – ártatlannak vallotta magát, és szabadlábon maradhatott, ráadásul nagy többségük már külföldön van.

Csütörtökön a maradék hét amerikai és egy másik külföldi vádlott is lefizette a 2 millió egyiptomi fontos (330 ezer dolláros) óvadékot, és a kairói repülőtéren felült egy Ciprus felé tartó gépre. Az óvadékot az amerikaiakért a saját kormányuk fizette ki, miután odáig fajult a két ország vitája, hogy Washingtonban felmerült az évi csaknem másfél milliárd dolláros amerikai katonai támogatás felfüggesztése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik