Nagyvilág

Káosz Kairóban

Az egyiptomi fővárosban két ember megfulladt a könnygáztól a belügyminisztériumnál pénteken kirobbant újabb tüntetésben.

A katonai hatalom felszámolását követelő többezres tömeg kővel dobálta meg a belügyminisztériumot védő rendőröket, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. Orvosi források szerint a déli ima óta több mint száz sérültet szállítottak kórházba és más ellátó központokba. A MENA állami hírügynökség viszont azt közölte, hogy csütörtök este óta a rendőrség 138 embere vált harcképtelenné sérülések miatt. Egy katonát pedig egy tolató rendőrautó gázolt el, és a kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

Pénteken kora reggel összecsapások voltak Szuezben is, ahol egy rendőrőrsöt próbáltak meg elfoglalni a tüntetők, de kettőt agyonlőttek közülük. A tömegek azért lázonganak a rendőrök és az őket irányító belügyminisztérium ellen, mert őket teszik felelőssé a szerda esti tömegverekedésért Port Szaíd stadionjában. A szurkolók szerint a biztonsági erők hanyagsága miatt törhetett ki a verekedés, egyesek ráadásul szándékos mulasztásra gyanakszanak.

A végső felelősség az országot irányító legfelső katonai tanácsra hárul, amelyet sokan azzal vádolnak, hogy eltéríti útjáról a forradalmat, ezért a lemondását követelik. A tanácsot vezető Mohamed Tantávi tábornok egy televíziós beszédben erre azt válaszolta, hogy “a hatalom átadásának megvan a maga útiterve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik