Nagyvilág

Egyiptomban tovább verik egymást

Ismét összecsaptak tüntetők a rohamrendőrökkel Kairóban vasárnap, ahol immár negyedik napja tartanak a zavargások.

Több száz rendőr lezárta a belvárosban lévő belügyminisztérium felé vezető utat, és könnygázt vetett be a köveket és gyújtópalackokat hajigáló tüntetők ellen. A rendőrök betonfalat emeltek keresztbe azon az utcán, amely az erőszakcselekmények központjává vált az elmúlt napokban, míg a többi utcában szögesdróttal kerítették el magukat. A demonstrálók elfogtak egy férfit, akiről azt állították, hogy civil ruhás rendőr. Miközben egyesek éljeneztek, mások próbálták védeni őt társaik ütlegelésétől. Egy, a helyszínen tartózkodó orvos azt mondta, hogy a rendőrök rohamot indítottak a tüntetők ellen, sörétes puskákból lőttek rájuk, s nem engedték a helyszínre az egészségügyieket.

Egyiptomban szerdán robbantak ki újabb kormányellenes zavargások, miután 74 halálos áldozatot követelő tömegverekedés tört ki Port Szaíd városában egy labdarúgó mérkőzés után. A szurkolók szerint a biztonsági erők hanyagsága miatt törhetett ki a verekedés. A zavargások további 12 emberéletet követeltek az elmúlt négy napban.

Vasárnapra virradóra az országot irányító hadsereg uralma ellen tiltakozó tüntetők felgyújtották az egyiptomi adóhivatal épületét.

A mostani volt a legvéresebb hét Egyiptomban azóta, hogy tavaly februárban példátlan tömegtüntetések hatására távozni kényszerült a hatalomból az országot több mint három évtizede irányító Hoszni Mubarak elnök. Egyiptomot azóta átmenetileg a hadsereg irányítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik